Pražské protonové centrum bude přijímat dětské a mladistvé pacienty na vlastní náklady

05.12.2013 12:01

Před rokem zahájil léčbu v Proton Therapy Center (PTC) první pacient, nyní již začalo počítání ve stovkách. Výsledky dosud odléčených potvrdily mimořádný přínos této revoluční a šetrné metody. Bohužel, s výjimkou pojištěnců Vojenské zdravotní pojišťovny ČR, mají čeští onkologičtí pacienti přístup k nejmodernější metodě léčby rakoviny díky byrokratickým překážkám stále komplikovaný.

Pražské protonové centrum bude přijímat dětské a mladistvé pacienty na vlastní náklady
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Vedení protonového centra se proto rozhodlo, že budou dětští pacienti a mladiství do 18 let od ledna 2014 přijímáni bez čekání na souhlas zdravotních pojišťoven. PTC rovněž zaslalo připomínky ke smlouvě s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a věří, že na jednání, které se uskuteční v nejbližších dnech, dospěje ke společné dohodě umožňující klientům největší tuzemské pojišťovny bezproblémový přístup k nejlepší léčbě, která je jim zatím upírána. V současné době posílá na léčbu VZP pacienty jen výjimečně a bohužel nedokáže za jejich léčbu ani zaplatit v řádném termínu. K dnešnímu dni stále dluží za léčení 4 pacientů, z toho 2 dětí.  

Ročně by v České republice mělo dostat šanci podstoupit léčbu pomocí protonového záření, která je pro malé pacienty nezpochybnitelným přínosem, minimálně 80 dětí. Všechny procházejí pracovišti v pražském Motole, anebo v Brně. Zatímco motolská FN od jarního spuštění dětského programu protonové terapie indikovala léčbu pro 10 dětí, z Brna nedostalo šanci ani jediné. I proto bude pražské protonové centrum přijímat dětské pacienty a mladistvé na základě indikace ošetřujícího dětského onkologa a následného posouzení lékařů PTC bez prodlevy a na vlastní náklady, protože čas hraje v případě nádorových onemocnění zásadní roli.

Kromě dětí se v Praze léčí rovněž nemocní s nádory prostaty, hlavy a krku, mozku nebo slinivky břišní. Hlavní lékař protonové terapie MUDr. Jiří Kubeš, PhD.: „Po roce klinického provozu mohu říci, že protonová radioterapie  změnila mé představy o tom, co je v radiační onkologii možné. Její šetrnost pro nemocné je daleko větší, než jsem se domníval.“ Revoluční protonová léčba umožňuje s milimetrovou přesností ničit nádor, ochránit maximálně zdravé tkáně a orgány a nejen v případě dětí umožnit rychlý návrat k normálnímu životu.

Do několika let bude jen v okolních evropských zemích otevřeno 15 nových protonových center. Například Slovensko se rozhodlo pro urychlení dostavby vlastního centra v Ružomberoku s plánovanou roční kapacitou 500 pacientů, zatímco nyní posílají slovenské pojišťovny pacienty do Prahy. Vedoucí úseku klinické fyziky Mgr. Vladimír Vondráček: „Na sklonku loňského roku byl po intenzivní přípravě v PTC ozářen první pacient. Během roku byly uvedeny do provozu další dvě ozařovny a pražské pracoviště se dostalo na špici jak v efektivitě spouštění provozu, tak v ozařování skenovaným tužkovým svazkem protonů.“

Ročně dosahují celkové náklady na zdravotní péči v České republice částky 230 miliard korun. Jen necelé procento směřuje na léčení onkologických pacientů pomocí ozařování. Přes 25 miliard stojí léčba vedlejších nežádoucích účinků dosud používaných metod, chemoterapie, či zdravotních pomůcek. Vzhledem k tomu, že šetrná protonová terapie téměř eliminuje nutnost následné léčby, dokáže ušetřit zdravotnímu systému významné částky, které mohou být následně využity na léčbu jiných onemocnění. Kupříkladu u 600 pacientů s karcinomem prostaty se jedná o úsporu 54 milionů korun ročně. I proto zahájí PTC brzy dvousměnný provoz a spolu s chystaným zprovozněním čtvrté ozařovny umožní více pacientům podstoupit léčbu pomocí protonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…