Pražské protonové centrum uvedlo do klinického provozu třetí ozařovnu

10.09.2013 13:28

Pražské protonové centrum uvedlo do klinického provozu třetí ozařovnu a zvýšilo tak denní kapacitu léčených pacientů přes dvacet. Zprovozněná ozařovna je druhou typu Gantry a je vybavena otočným ramenem umožňující ozářit všechny typy nádorů vhodných pro protonovou terapii. Harmonogram spouštění celého centra do klinického provozu je dodržován podle plánu a vzhledem ke složité technologii se jedná o velmi hladký a rychlý průběh technického spouštění.

Pražské protonové centrum uvedlo do klinického provozu třetí ozařovnu
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

V pražském protonovém centru ukončila léčbu první pacientka s karcinomem slinivky břišní. Tedy s diagnózou, u které je současná radioterapie provázena poměrně závažnými problémy, jako je nechutenství, zvracení či průjmy. Hlavní lékař centra MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. k tomuto případu dodává: „Průběh léčby nás velmi překvapil. Místo toho, aby problémy přibývaly, jak jsme zvyklí z fotonů, se stav nemocné poměrně rychle zlepšoval. Potvrdily se tak zkušenosti medicínského ředitele našeho centra profesora Manfreda Herbsta z jeho předchozího pracoviště v Mnichově, které ukazovaly velmi rychlý efekt terapie za minimální zátěže nemocného.“  

Právě protonová léčba znamená další rozvoj radioterapie a pro mnohé pacienty se stala novou nadějí. Jen v tomto roce bylo, anebo bude uvedeno do provozu deset center (4 x USA, 2 x Japonsko, Čína, Německo, Itálie, Taiwan), v příštím roce to bude třináct center (Čína, 2 x Japonsko, Švédsko, Jižní Korea, 5 x USA, Francie, Polsko, Německo) a v roce 2015 šest (3 x USA, Saudská Arábie, Čína, Rakousko). V delším výhledu jsou naplánována centra ve Velké Británii, Nizozemí, Švýcarsku, Dánsku, Rusku. I přes nebývalý rozmach protonové terapie bylo dosud léčeno celosvětově jen kolem 100 000 pacientů, přičemž 80 000 v posledních deseti letech.

Z těchto údajů vyplývá, že protonová terapie je novým fenoménem, který v blízké budoucnosti jistě nahradí konvenční (fotonovou) léčbu u těch diagnóz, kde má jasný přínos pro pacienty. Zejména se jedná o dětské nádory, dále pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku nebo slinivky břišní. V pražském protonovém centru byl na jaře úspěšně zahájen dětský program a v současné době byly odléčeny, anebo léčbu podstupují děti ze Slovenska, Ruska a dalších zemí. Mezi nimi však bylo pouze pět českých dětí. Přitom podle kvalifikovaných odhadů by mělo ročně protonovou terapii podstoupit minimálně 100 českých dětských pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…