Pražské služby pomáhají nevidomým třídit odpad

05.04.2014 14:11

Nevidomí a slabozrací obyvatelé Prahy 4 mají možnost se snáze zapojit do třídění odpadu. Společnost Pražské služby vybavila sběrné kontejnery na papír, sklo, plast a nápojové kartony na deseti vytipovaných stanovištích označením v Braillově písmu. Jde o začátek šestiměsíčního pilotního projektu, po jehož vyhodnocení se rozhodne, zda budou Braillovým písmem označeny i další kontejnery.

Pražské služby pomáhají nevidomým třídit odpad
Foto: Pražské služby
Popisek: Pražské služby

Deset vytipovaných lokalit pro označení kontejnerů Braillovým písmem vybrali zástupci Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v České republice (SONS ČR), a to v místě bydliště nevidomých. Společnost Pražské služby na sběrných nádobách zajistila instalaci tabulek v Braillově písmu. „Pražské služby pracují pro Pražany a je pro nás ctí pomáhat. Doufáme, že pilotní projekt bude úspěšný a ve spolupráci s hlavním městem Prahou a jednotlivými městskými částmi bude pokračovat i na dalších místech Prahy,“ říká Michal Šimlinger za Pražské služby.

Projekt financuje o. p. s. EVOK. „Naše obecně prospěšná společnost se zabývá rozvojem odpadového hospodářství z hlediska osvěty, vzdělávání a možností dalšího rozšiřování ekologického zacházení s odpady. Jsme rádi, že jsme dostali příležitost pomoci našim hendikepovaným spoluobčanům se více zapojit do systému recyklace odpadů,“ uvádí Jan Svátek, zástupce EVOK.

Nad projektem převzala záštitu zástupkyně starosty Prahy 4 Ivana Staňková a hlavní město Praha. „Jsme první městskou částí v Praze a zcela určitě i první v ČR, která pilotní projekt obdobného charakteru realizuje. Pevně věřím, že označení sběrných nádob Braillovým písmem umožní našim nevidomým občanům odstranit další bariéru a že budou moci bez problémů třídit jednotlivé složky komunálního odpadu. Děkuji za pomoc všem, kteří pomohli projekt realizovat,“ doplňuje Ivana Staňková.

Zástupci nevidomých jsou s označením kontejnerů spokojeni. „Naši spoluobčané se zrakovým postižením měli vždy zájem na řešení otázky jak a kde odkládat a třídit jednotlivé komodity. Informace o realizaci pilotního projektu mezi nimi měla velký ohlas a získali jsme řadu tipů na místa, kam by si kontejnery se speciálními štítky přáli umístit,“ popisuje František Brašna z Metodického centra odstraňování bariér.

Seznam separačních stanovišť:

č. 31 Podolská 349/86 x U Vápenné skály
č. 61 Štúrova x Růžinovská
č. 91   Jílovská 1150/41
č. 123  Neveklovská x Jankovská
č. 139  Hlavní a Dunická
č. 151 Michelská x Ohradní
č. 230 Novodvorská 1130/179
č. 242  Pod Lysinami 473/23
č. 295 Na Pankráci 1690 x Hvězdova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…