Pražské služby zahájily restrukturalizaci společnosti

03.08.2014 13:15

Hlavní město Praha má zájem stát se jejich stoprocentním vlastníkem

Pražské služby zahájily restrukturalizaci společnosti
Foto: red
Popisek: Pořádek poblíž úřadu primátora Hudečka v Praze

V rámci restrukturalizace vzniknou dvě společnosti. Současné Pražské služby, a.s., orientované dominantně na služby pro hl. m. Praha a nezávislá dceřiná společnost Pražských služeb, která se bude zaměřovat zejména na zakázky komerčního charakteru. Restrukturalizace probíhá v souvislosti s deklarovaným záměrem hlavního města získat ve společnosti 100% akciový podíl.

"Jde o rozhodnutí majoritního akcionáře naší společnosti.  Záměr hlavního města je pro společnost výhodný, protože po dokončení procesu může získat zakázku na komplexní systém nakládání s odpadem na celém území hl. m. Prahy či jinou zakázku podobného charakteru formou tzv. in-house zadávání," říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

V důsledku navrhovaných změn by od 1. 11. 2014 Pražské služby tuto zakázku, tedy svoz odpadu v Praze, zajišťovaly už výhradně prostřednictvím vlastních prostředků bez subdodavatelů. Z pohledu zadavatele, tedy hlavního města Prahy, ani konečného zákazníka – občana, se proto nic nemění. Pro všechny jsou a zůstávají jediným smluvním partnerem Pražské služby, a.s.

„V žádném případě nelze hovořit o „ nebezpečí monopolu“, jak je poslední dobou zmiňováno v médiích. Pražské služby jsou operátorem městského systému nakládání s odpadem od roku 1998. Svozová zakázka je již nyní řízena standardy a parametry nasmlouvanými mezi hl. m. Prahou a Pražskými službami, a.s., kterými se řídí i naši subdodavatelé. Naopak Praze a Pražanům nehrozí, že by odvoz odpadu byl v soukromých rukou a mohlo tak docházet ke zneužívání situace proti městu a Pražanům, tak jak to známe např. z italské Neapole,“ vysvětluje tiskový mluvčí Radim Mana.
V některých částech Prahy bude nutné vyměnit odpadové nádoby současných subdodavatelů za nádoby Pražských služeb. "Potřebné zkušenosti máme a plně je využijeme. V roce 2005 jsme přebírali od společnosti Remondis obsluhu celého Jižního města s jeho cca 70 tisíci obyvateli. Na základě této zkušenosti lze připustit, že v jednom okamžiku může být na jednom místě více nádob. Tedy ty původní subdodavatelské a naše. V současné době zvažujeme několik variant a scénářů, jak těmto situacím předejít. Nejpravděpodobnější varianta je, že naše nádoby přivezeme a subdodavatelské svezeme na předem určené místo,“ říká mluvčí Radim Mana.

Realizace svozové zakázky bez subdodavatelů nezvýší dopravní zatížení města. „Rozhodně ne. Situace zůstává pro Pražany stejná. Jejich odpad budou svážet pouze Pražské služby. Co se týče tzv. živnostenského odpadu, i zde zůstává situace stejná. Každý živnostník, firma měl a má právo si odvoz odpadu objednat u libovolné svozové společnost. Tudíž i nyní se stává, že do ulice zajíždí svozová auta více společností,“ vysvětluje tiskový mluvčí Radim Mana.

Pražské služby budou rovněž muset přijmout nové pracovníky a navýšit počet svých svozových vozidel. "K zajištění dostatečného počtu vozidel jsme již podnikli potřebné kroky, všechna budou připravena v uvedeném termínu a budou splňovat nejvyšší evropskou normu EURO 5. Pro bezproblémový svoz odpadu bude také nutné zajistit další řidiče a popeláře. Nábor probíhá prakticky neustále, poptávka po práci v naší společnosti je vysoká a převyšuje nabídku," říká tiskový mluvčí Radim Mana.

Úprava vlastnictví Pražských služeb nebude pro Pražany znamenat nárůst ceny za svoz odpadu. "Restrukturalizace jako taková na konečné ceny poskytovaných služeb nebude mít dopad. Poplatek za odvoz odpadu stanovuje hlavní město Praha a je nutno zopakovat, že cena za svoz odpadu v Praze je jeden z mála poplatků, který v průběhu minulých deseti let nedoznal téměř žádného navýšení," uvádí mluvčí Mana.

"Stoprocentní ovládnutí společnosti městem je směr, který se v ničem nevymyká praxi evropských metropolí. Restrukturalizace společnosti se nedotkne koncového uživatele a nebude mít vliv na kvalitu služeb. Naopak nám umožní primárně se orientovat na potřeby hlavního města Prahy a dosahovat vyšší efektivity a kvality služeb. Totéž platí pro komerční zakázky. Obě vznikající společnosti mají jasnou perspektivu," shrnuje situaci generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman a dodává: „Transformace je profesionálně řízena, v týdenním režimu vyhodnocována a vedení společnosti ji věnuje mimořádnou pozornost. Všechny Pražany bych chtěl uklidnit a ujistit je, že Pražské služby mají dostatek zkušeností a zdrojů pro realizaci svozové zakázky pro město bez subdodavatelů a o hrozbě kolapsu nemůže být v žádném případě řeč.“

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…