Pražský dopravní podnik: Cyklobus opět startuje

13.04.2017 20:40

Od pátku 14. dubna 2017 bude na vybraných spojích autobusové linky č. 147 vozit cestující opět cyklobus. Cyklisté s jízdními koly budou moci do cyklobusů (kvůli časové náročnosti nakládky a vykládky kol) nastupovat a vystupovat na vybraných zastávkách. Nakládka jízdního kola bude možná v zastávkách Dejvická (přestup z metra) a V Podbabě (přestup z přívozu), vyložení pak v zastávkách Internacionální a Výhledy.

Pražský dopravní podnik: Cyklobus opět startuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zavedl cyklobusy na lince č. 147 už minulý rok a nyní tak pokračuje v testování přepravy jízdních kol v provozu pravidelných autobusových linek. Přeprava kol na lince č. 147 bude probíhat obdobně jako loni přibližně do konce října. Cyklobus loni v průměru přepravoval 2 až 4 kola denně během týdne, o víkendu to pak bylo 6 až 12 kol.

„Už vloni jsme vybrali tuto linku, která doveze cyklisty směrem z centra a pomůže jim překonat stoupání do Suchdola. Cyklobus přepravoval až 12 kol denně, pevně věřím, že se zájem bude ještě zvyšovat,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas (ČSSD).

V pracovní dny bude jako cyklobus fungovat obvykle každý druhý spoj, a to přibližně do 21.00 hodin. O víkendech bude možné využít cestování s jízdním kolem na všech spojích přibližně do 20.30 hodin. Spoje pro cyklisty jsou v jízdním řádu označeny piktogramem jízdního kola.

Cyklobusy jsou vybavené nosičem na šest jízdních kol, připevněným na zadním čele vozu. Cestující s kolem dá řidiči znamení zdvihnutím ruky, jízdní kolo si naloží sám (za dohledu řidiče) a oznámí řidiči zastávku výstupu. Řidič následně jízdní kolo uzamkne a předá cestujícímu visačku s číslem držáku. Při výstupu se cestující prokáže visačkou s číslem držáku, řidič kolo odemkne a cestující si ho samostatně vyloží.

Přepravovat lze pouze běžná kola, nikoliv kola s pomocným elektrickým nebo spalovacím pohonem, jednokola (tzv. monokola), dvoukola a koloběžky, které by nebylo možné na nosič bezpečně upevnit. Z jízdních kol musí být před naložením sejmuta všechna doplňková vybavení (světlomety, brašny, láhve apod.). Přeprava kol je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…