Pražský dopravní podnik plánuje hudební koncerty a vystoupení ve vestibulech metra

16.12.2015 12:36

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) i v průběhu letošního adventu naladí cestující na tu správnou vánoční notu. Cestování i letos zpříjemní série hudebních koncertů a vystoupení ve vestibulech metra ve čtvrtek 17. prosince od 15 do 19.45 hodin. Florenc C, Můstek A, Muzeum A/C, Vltavská a Hlavní nádraží – vestibuly těchto stanic metra na pět hodin rozezní tóny nejen vánočních písní. O dobrou náladu cestujících i kolemjdoucích se postarají sbory, jednotlivci i menší hudební uskupení. Tradiční akce „Nalaďte se v metru také o Vánocích“ se letos koná již počtvrté.

Pražský dopravní podnik plánuje hudební koncerty a vystoupení ve vestibulech metra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Florenc C, Můstek A, Muzeum A/C, Vltavská a Hlavní nádraží – vestibuly těchto stanic metra na pět hodin rozezní tóny nejen vánočních písní. O dobrou náladu cestujících i kolemjdoucích se postarají sbory, jednotlivci i menší hudební uskupení. Tradiční akce „Nalaďte se v metru také o Vánocích“ se letos koná již počtvrté.

„Přál bych si, aby Pražané nevnímali MHD pouze jako rychlou, levnou a ekologickou možnost přepravy po městě, i když ani to samo o sobě není rozhodně málo. Podobné akce můžou přispět k tomu, že cestu metrem budou lidé brát i jako chvíli, kdy se můžou odreagovat třeba přečtením novin nebo právě poslechem hudby,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

„Věřím, že hudebními vystoupeními cestujícím připomeneme blížící se sváteční atmosféru a na chvilku zpomalíme jejich předvánoční shon. Jsem rád, že tento unikátní projekt naladění se na vánoční tóninu v metru je již tradičně spojen se jménem Dopravního podniku,“ řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Ve vestibulu stanice Florenc C program zahájí dvojice Brigita Cmuntová & Štěpán Klouček – duo, které spolu koncertuje již tři roky, vystoupí i se svou kapelou. Na pódiu je potom vystřídají swingové tóny uskupení Sunny swing trio zpěvačky a herečky Adély Zejfartové. Roman Tomeš, který působí především v divadle Kalich (Osmý světadíl, Pomáda, Mauglí) a jeho kolegyně Míša Doubravová, známá také ze seriálu Ulice vystoupí, jako třetí – od 17 hodin. Vystoupení ve stanici metra Florenc završí acoustic-pop dua Jo’anna.

Hudba bude znít i ve vestibulu Vltavská. Pásmo vystoupení zde zahájí mystickými tóny Jiří Šámal – se svým HangDrumem vystupuje veřejně již od roku 2012. Po něm pódium opanují děti – DPS Klíček doprovodí flétnový soubor Notečka. Pět let již koncertuje Pěvecký sbor Dopravního podniku hl. m. Prahy a nebude chybět ani letos před Vánocemi – na Vltavské vystoupí od 17 hodin. Marantha Gospel Choir zpívá gospelové písně již od roku 2005 a na Vltavské završí hudební odpoledne svým vystoupením od 18 hodin.

Ve společném vestibulu metra Muzeum A/C zahraje od 17 hodin smyčcové Esferas kvarteto. Tito absolventi pražské konzervatoře zahrají nejen klasiku, ale i popovou a filmovou hudbu. Svým druhým vystoupením v rámci této akce poblikum potěší Pěvecký sbor DPP. Jako poslední zde zahraje smíšený pěvecký sbor Labyrint.

Tři kapely zahrají také ve vestibulu stanice Hlavní nádraží. Kombinaci beat boxu a živých nástrojů předvede uskupení Beat It v čele s Tiny Beatem, který patří mezi šestnáctku nejlepších beatboxerů světa. Beat box vystřídají jazzové rytmy, když na Hlavním nádraží vystoupí moderní jazzový Big Band sestavený ze studentů Vyšší odborné školy při Konzervatoři Jaroslava Ježka. Pravou vánoční atmosféru podtrhne poslední vystoupení chlapeckého pěveckého sboru Bruncvík.

Ve vestibulu stanice Můstek A se budou během odpoledne střídat studenti jedné z největších hudebních škol na světě Yamaha.

Více informací o akci zájemci naleznou na internetové stránce www.dpp.cz/hudba.

Program akce „Nalaďte se v metru také o Vánocích“ – 17. 12. 2015

 

Florenc C

Můstek A

Muzeum A/C

Vltavská          

Hlavní nádraží

 

Výstup směr ÚAN Florenc

Výstup směr Můstek

Společný vestibul linek metra A a C

Atrium v uliční úrovni stanice

 

15.00

Brigita

Cmuntová

& Štěpán

Klouček

Hudební škola Yamaha

 

Jiří Šámal HangDrum

Beat it

16.00

Adéla Zejfartová a Sunny Swing Trio

Hudební škola Yamaha

 

DPS Klíček               & FS Notečka

Big Band

VOŠ KJJ

17.00

Roman Tomeš & Míša Doubravová

Hudební škola Yamaha

Esferas

kvarteto

Sbor DPP

 

18.00

Jo’anna

Hudební škola Yamaha

Sbor DPP

Maranatha

Gospel Choir

Bruncvík

19:00

   

Labyrint

   
 

Změna programu je vyhrazena.

Podrobnosti o účinkujících:

Brigita & Štěpán

Brigita Cmuntová a Štěpán Klouček. Potkali se před 6 lety v Praze na Konzervatoři Jaroslava Ježka ve stejné třídě muzikálového oddělení. Spolu koncertují už 3 roky, a to s vlastní i převzatou tvorbou. Brigita zpívá a píše texty. Štěpán zpívá, hraje na kytaru, skládá hudbu. Často také vystupují s celou kapelou a na „Nalaďte se v metru také o Vánocích“ tomu bude zrovna tak. Zahrají s nimi: Jakub Juránek (kytara), Michal Daněk (bicí), Jakub Smutný (baskytara), Albert Romanutti (klavír). Brigita také účinkuje v muzikálech Hamlet, Mauglí nebo Sněhurka a Štěpán v muzikálech Lucrezia Borgia, Nezemřela jsem, Sněhurka a nově v muzikálu Romeo a Julie. Více na: www.brigitaastepan.cz.

Adéla Zejfartová a Sunny Swing Trio

Sunny Swing Quintet /Quartet/ Trio založila zpěvačka a herečka Adéla Zejfartová v roce 2012. Kromě kolegů z OPSO v něm hrají hudebníci s dlouholetou praxí v dalších známých orchestrech, jako jsou Melody Makers O. Havelky či Sestry Havelkovy a další. Výběr muzikantů i nástrojů zaručuje věrnou dobovou interpretaci písní s patřičným nábojem i nostalgií. Sunny Swing Quintet se stal velice rychle oblíbeným a vyhledávaným souborem. Vystupuje na různých soukromých dobových akcích a mimo jiné pravidelně hraje na pražském Jazzboatu. Repertoár se skládá z písní raného amerického jazzu a taneční hudby 20 – 30. let, ale také nejznámějších českých písní z prvorepublikové éry. Vzhledem k času předvánočnímu se při jejich vystoupení v metru můžete těšit především na známé i méně známé, ale všechny krásné jazzové vánoční písně. Více na: http://adelazejfartova.com.

Roman Tomeš & Míša Doubravová

Roman Tomeš: muzikálový a seriálový herec, působící převážně v divadle Kalich (hlavní role v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Mauglí, Touha, Rent, Horečka sobotní noci). Od ledna 2014 hraje titulní postavu Ježíše v muzikálu Jesus Christ Superstar v Bratislavě. Hrál také v seriálu Doktoři z Počátků na TV Nova (postava Pavla). Píše vlastní hudbu i texty a 9. 11. 2015 pokřtil své debutové album s názvem „Navěky“. Michaela Doubravová: muzikálová a seriálová herečka, působící převážně v divadle Kalich (muzikály Robin Hood, Osmý světadíl, Pomáda, Mauglí, Rent, Horečka sobotní noci). Aktuálně hraje v seriálu Ulice na TV Nova (role Bětky) a natáčí dětský pořad o vaření v Ostravě pro ČT Déčko „Draci v Hrnci“. Má za sebou seriály Ordinace v Růžové zahradě a Terapie po boku Karla Rodena. Více na: www.romantomes.cz.

Jo’anna

Anna Žitnikova – zpěv

Jan Voříšek – kytara

Duo spolu původně hrálo převzaté písničky, ale později se Anna a Honza pustili i do společného skládání a založili kapelu Jo’anna. Jejich styl by se dal zařadit jako acoustic-pop. Koncertují spolu už rok a chystají své první EP.

Hudební škola Yamaha

Hudební školy YAMAHA působí po celém světě a patří se svými 700.000 žáky a 20.000 učiteli k největším organizacím svého druhu. Vznikly v Japonsku v roce 1954, od roku 1967 fungují v Německu a od roku 1994 působí v České a Slovenské republice. Zásada Hudební školy YAMAHA zní: „Není nehudebních lidí. Jsou jen nerozvinuté talenty!“. Dnešní nabídka Hudební školy YAMAHA představuje široké spektrum vyučovacích oborů pro děti již od 4 měsíců, mládež, dospělé i seniory. Obsáhlé vyučovací koncepty a metody, odpovídající věku dětí, umožňují, aby právě otevřená „vývojová časová okna“ byla optimálně využita. Mladiství i dospělí mohou prostřednictvím rozmanitých nástrojů uskutečnit svá přání z jakýchkoli hudebních žánrů od baroka po rock. Již po desetiletí je naším heslem „Učení je radost“.

Více na: www.yamahaskola.cz, www.centrumknoflik.cz, www.yamahavachova.webooker.eu.

Esferas kvarteto

Smyčcové kvarteto složené z absolventů Pražské konzervatoře, nyní studentů hudebně zaměřených vysokých škol. Už pátým rokem vystupují na nejrůznějších akcích, od soukromých galavečeří přes módní přehlídky až po veřejné koncerty. Hráli na mnoha malebných místech v České republice, například na zámcích Nový Světlov či Hluboká nad Vltavou, v Městském Divadle v Mariánských Lázních, v Kutné Hoře, Plzni i na Pražském Hradě a ve Valdštejnském paláci. V repertoáru najdete nejen klasiku, ale i hudbu popovou a filmovou.

Chlapecký pěvecký sbor Bruncvík

Chlapecký sbor Bruncvík byl založen na jaře roku 2006 sbormistryní Lenkou Pištěckou. Impulsem byla snaha více rozezpívat chlapce a rozmnožit zatím jen velmi malý počet těchto těles v ČR. Repertoár sboru je široký, od raného středověku až po skladby 20. století. Sbor pořádá již třetí ročník úspěšného cyklu výchovných koncertů pro školy „Děti, zpívejte“, kde děti zpívají dětem. Více na www.bruncvik.eu.

Pěvecký sbor Dopravního podniku hl. m. Prahy

Byl založen v březnu roku 2010 strojvedoucím metra a sbormistrem Mgr. Lukášem Janírkem. Sbor je složen ze zaměstnanců a přátel DPP. Předsedkyní je Ing. Dana Vohralíková. Srdečně vás zvou na vánoční koncert „Vánoce u cimbálu“, kde provedou úpravy koled za doprovodu cimbálové muziky Lašár z Velkých Pavlovic. Koncert se uskuteční 3. ledna 2016 od 19 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově (u Nuselského mostu). Více na: www.sbordpp.cz.

Labyrint

Smíšený pěvecký sbor Labyrint oslavil 25. výročí od svého založení. Původně vznikl jako komorní soubor studentů středních a vysokých škol, těch je však v současnosti mezi zhruba 25 stálými členy již menšina. Repertoár sboru Labyrint zahrnuje díla od doby renesance, přes mistry klasiky až po současné skladatele. K tradici patří provedení Rybovy České mše vánoční, Brittenova cyklu A Ceremony of Carols, Stabat Mater od A. Dvořáka a F. I. Tůmy či Dvořákovy Mše D dur. Mezi největší úspěchy sboru patří šest stříbrných pásem z mezinárodních pěveckých soutěží. V roce 2013 měl Labyrint premiéru i ve filmu režiséra Petra Nikolaeva – Příběh kmotra. Sbor je členem Unie českých pěveckých sborů a poslechnout si jej lze na několika profilových CD. Více na: www.sbor-labyrint.eu.

HangDrum – Jiří Šámal

Hráč na HangDrum Integral veřejně vystupuje včetně Buskingu od července roku 2012. Každou druhou středu v měsíci pořádá Jiří Šámal Etno music večery. Vždy od 19.30 hodin v koncertní galerii ART SPACE (Řetězová 7, Praha 1). Jedná se hudebně-poetické večery se zajímavými hosty a překvapením. Více na: http://bandzone.cz/jirkasamal.

DPS KLÍČEK

Při FZŠ Mezi Školami v Praze 13 se opakovaně a úspěšně zúčastňuje různých soutěží, přehlídek a vystoupení (Doremifa, Rolničkových svátků písní, Zahrady písní, Pražského kaleidoskopu, Stříbrných vánoc, Přehlídky školních pěveckých sborů, v loňském roce i Svátků písní v Olomouci). Získal několik ocenění, z nichž doposud nejvyšší bylo zlaté pásmo na Přehlídce školních pěveckých sborů za kraj Praha v roce 2011 a v roce 2014 s postupem do celostátního kola. Repertoár jsou většinou jednohlasé úpravy lidových i umělých písní. Vánoční koncert ve spolupráci se smíšeným sborem Sponte Sua patří k nejslavnostnějším událostem.

Flétnový soubor NOTEČKA

Je sourozenec pěveckého sboru Klíček. Vznikl o 5 let později – nejprve z děvčat jedné třídy. Postupem času přicházely další děti. Po obstarání několika altových fléten se hra stala zajímavější a bohatší. V posledních třech letech bylo nutné rozdělení na začátečníky a pokročilé. Hrají s ohromnou radostí a zájmem. Repertoár tvoří vícehlasé úpravy lidových písní, klasických děl vážné hudby (Bach, Hándel, Mozart, Haydn, Brahms, Kramář, Stamic, Koželuh apod.) ale filmových či pohádkových melodií. Notečka převážně vystupuje spolu s pěveckým souborem Klíček.

Maranatha Gospel Choir

Maranatha Gospel Choir je pěvecké uskupení lidí zpívajících gospelové písně. Soubor vznikl v roce 2005, od kdy také aktivně vystupuje po celé České republice i v zahraničí. Repertoár souboru tvoří převzaté písně, zejména od umělců jako je Kirk Franklin (USA), Deon Kipping (USA), Hans Christian Jochimsen (Dánsko), Claes Wegener (Dánsko) a další. Soubor patří mezi největší gospelové sbory v Čechách. Pravidelně spolupracuje se zajímavými tuzemskými i zahraničními hudebníky. Mezi pravidelné aktivity souboru patří letní soustředění GOSPEL CAMP se zahraničním gospelovým hostem, na které se může přihlásit úplně každý. V roce 2012 soubor vydal v pořadí již druhé DVD. Více na: http://gospel.maranatha.cz.

Beat It

Beat It vzniklo jako ojedinělá kombinace beatboxu a živých nástrojů. Mistr republiky v beatboxu Tiny Beat je schopný zastoupit bubeníka a v kombinaci s vynikajícím baskytaristou Janem Mikuleckým vytváří skvělou rytmiku pro fenomenálního sólového multižánrového kytaristu Karla Bártu. Osobitým způsobem interpretují hity, které mají rádi. Více na: www.tinybeat.cz.

Big Band VOŠ KJJ

Moderní jazzový big band sestavený ze studentů jazzové katedry Vyšší odborné školy při Konzervatoři Jaroslava Ježka začal působit v roce 2005 pod vedením profesora Milana Svobody. Specializuje se na původní repertoár, v kterém převažují kompozice M. Svobody a členů orchestru. Big Band VOŠ KJJ hraje ve složení: 4 saxofony, 3 trubky, 2 trombony a rytmika, společně s nimi budou zpívat D. Šubrtová, A. Hauerová, D. Franková, K. Kroupová, Š. Klouček, P. Klimenda, M. Tauš, T. Fuchs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…