Pražský filharmonický sbor vyhlašuje 4. ročník Akademie sborového zpěvu i konkurz

19.04.2015 15:11

Pražský filharmonický sbor (PFS) vyhlašuje 4. ročník Akademie sborového zpěvu pro sezonu 2015/2016. Roční studium je určeno studentům zpěvu na střední či vysoké škole, kterým je mezi 16-28 lety.

Pražský filharmonický sbor vyhlašuje 4. ročník Akademie sborového zpěvu i konkurz
Foto: Pražský filharmonický sbor (PFS)
Popisek: Pražský filharmonický sbor (PFS)

Současně PFS pořádá konkurz na uvolněná místa ve sboru do hlasových skupin soprán a alt.  Uzávěrka obou typů přihlášek je 11. května 2015.

Účastníci Akademie sborového zpěvu se pod vedením špičkových sbormistrů a dirigentů seznámí se stěžejním sborovým repertoárem, budou soustavně pracovat se sborovými party a získají pracovní a umělecké zkušenosti ze spolupráce s PFS, se kterým v průběhu sezony vystoupí na vybraných koncertech v tuzemsku i v zahraničí.„Velkým zážitkem pro mne bylo setkání s dirigentem Sirem Simonem Rattlem. S jeho Berlínskou filharmonií jsem díky akademii PFS vystoupil v Beethovenově Deváté.“, říká akademik, tenorista Jakub Koś.„Teprve PFS mi ukázal, co je to opravdová hlasová zátěž běžného zpěváka. Myslím si, že toto se nikde jinde člověk mimo uměleckou praxi nenaučí. Spolupracovat s Lukášem Vasilkem je opravdová radost - je to sbormistr mimořádných kvalit.“, hodnotí své působení basista Josef Kovačič, který pokračuje v akademii již druhým rokem.

PFS, jehož zřizovatelem je Ministerstvo kultury ČR, organizuje Akademii sborového zpěvu již počtvrté. Za dobu své existence má šest absolventů, ke kterým v červnu tohoto roku přibydou další tři. Standardní délka studia je jeden rok, přičemž někteří využili možnosti prodloužení na dva roky. Každý student získá rovněž stipendium ve výši 3000 Kč měsíčně. Na závěr studia účastníci obdrží certifikát o absolvování. Akademicivystupují s PFS v prestižních koncertních síních a účastní se např. festivalů v BadKissingenu a v Bregenzu, kde je PFS rezidenčním sborem. Někteří z úspěšných absolventů nalezli uplatnění přímo v PFS.

Čtvrtý ročník akademie se vypisuje do všech hlasových skupin (soprán, alt, tenor, bas) a bude probíhat ve dvou kolech ve zkušebně PFS na Senovážném náměstí v Praze 22. května a 2. června 2015. Pro první kolo si uchazeči připraví dvě stylově odlišné skladby: jednu z období baroka nebo klasicismu a druhou z období romantismu; dále bude prověřen hlasový rozsah a zpěv z listu. Úspěšní absolventi prvního kola si do druhého kola připraví odpovídající part z Dvořákova Stabat mater, část 7. Virgovirginum, a Verdiho Requiem, část 7. Libera me – Allegro risoluto (fuga sboru).Přihlášku do Akademie sborového zpěvu pro sezonu 2015/2016 a další podrobnosti lze najít na webových stránkách PFS ZDE.

Konkurz na uvolněná místa PFS v hlasových skupinách soprán a alt bude probíhat ve stejných dnech a za totožných podmínek jako konkurz do Akademie sborového zpěvu. Uzávěrka přihlášek je rovněž 11. května 2015. Další podrobnosti lze najít na webu sboru ZDE (www.filharmonickysbor.cz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…