Pražští hasiči: Za loňský rok evidujeme víc než sto požárů v domácnostech

11.10.2016 13:36

Požáry jsou na denním pořádku hasičů, velmi časté jsou požáry v bytech, konkrétně v kuchyni. Za loňský rok evidujeme víc jak stovku případů požárů v domácnostech. Letos nebude statistika lepší. Nejčastějšími příčinami je nedbalost nebo technická závada elektrospotřebiče.

Pražští hasiči: Za loňský rok evidujeme víc než sto požárů v domácnostech
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Jen za včerejší den vyjeli pražští hasiči ke 3 požárům v bytech, a to do Hloubětína, kde likvidovali požár v podkroví obytného domu v ulici Pod turnovskou horou, dále v Praze 8 požár kuchyně v ulici K větrolamu a krátce před 20 hodinou i požár kuchyně v Praze 5 Na Březince.

V 17:32 v Praze 9 hasiči ze stanice Satalice a Holešovice likvidovali 1 proudem vody v dýchací technice požár v podkrovních prostorách obytného činžovního domu. Požár zasáhl plochu 3 x 2 metry a poničil uskladněné věci v podkrovní místnosti. Místnost a domovní komunikace byly odvětrány přetlakovou ventilací. Požár se mohl rozšířit na celé podkrovní prostory a střechu objektu. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada elektroinstalace osvětlení. Škoda, která požárem vznikla, je odhadnutá na 100 tisíc korun, hasiči včasným zásahem uchránili cca 2 miliony korun.

Další milion korun uchránili holešovičtí hasiči  při požáru kuchyně v 1. NP rodinného domu. Požár zasáhl plochu 2 x 2 metry a kuchyni prakticky zničil. Byl nalezen uhynulý pes majitelky. Majitelka domu se nadýchala zplodin hoření a byla odvezena Zdravotnickou záchrannou službou k ošetření do   nemocnice. Požár se mohl rozšířit na celou kuchyň a 1. NP. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při přípravě potravin – ponechání ořechů v zapnuté elektrické troubě. Škoda, která požárem vznikla, je odhadnutá na 200 tisíc korun.

Do ulice Na Březince v Praze 5 vyjeli hasiči z centrály a Smíchova k případu požáru plynového sporáku. Na místě zjistili, že se jedná o požár plynu unikajícího pod pracovní deskou plynových hořáků a tak uzavřeli hlavní uzávěr plynu. Požár se mohl rozšířit na celý sporák, ale včasným zásahem bylo uchráněno 300 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada sporáku.

Protože začíná topná sezóna, je důležité také dbát na revize a kontroly zařízení, které budeme po létě opět spouštět do provozu.

Aby nevznikaly zbytečné požáry z nedbalosti při podzimním úklidu zahrad, dodržujte daná pravidla (zákon zakazuje vypalování porostů):

  • velikost hromad klestu a listí po úklidu volte tak, aby shořely v době, kdy je na místě přítomná dospělá osoba jako dozor,
  • při náhlém zhoršení počasí - silném větru - pálení ihned přerušte a oheň uhaste,
  • místo pro pálení izolujte pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu,
  • spalovat klest či odpad lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů,
  • místo spalování zabezpečte dostatečným množstvím hasebních látek,
  • místo pálení můžete opustit až po úplném uhašení ohně!

Po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště místo pálení pravidelně kontrolujte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…