Pražští hygienici školí zaměstnance školních jídelen

03.09.2018 15:32

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se v rámci naplňování strategického dokumentu „Zdraví 2020“, přesněji akčního plánu zaměřeného na oblast správné výživy a stravovacích návyků, pravidelně podílí na zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti personálu pražských předškolních a školních kuchyní.

Pražští hygienici školí zaměstnance školních jídelen
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Koncem letních prázdnin, ve dnech 28. a 29. srpna letošního roku, se odborní zaměstnanci HSHMP zúčastnili dvou vzdělávacích akcí zaměřených na proškolení zhruba 250 pracovníků školních jídelen z městských částí Praha 3 a Praha 8. "Jsem velmi rád, že spolupráce s municipalitou v oblasti zvyšování zdravotní gramotnosti zaměstnanců některých jejich zřizovaných organizací je na takto dobré úrovni," říká Jan Jarolímek, ředitel HSHMP s tím, že témata, která hygienici na uvedených vzdělávacích akcích otevřeli, byla velmi zajímavá. "Zaměřili jsme se na hygienické požadavky v oblasti provozování stravovacích služeb pro děti a mládež, dále hygienických zásad upravujících činnost stravovacího zařízení a také současné legislativy v této oblasti," upřesňuje šéf pražských hygieniků.

V zasedací místnosti radnice Prahy 3, kde školení probíhalo první den, školila pracovnice školních jídelen vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých (HDM) HSHMP Ing. Anna Füleová. O školení v Praze 8, kde za HSHMP přednášely paní Andrea Röslerová a MUDr. Danuše Antošová, byl rovněž velký zájem. Do sálu KD Krakov zavítalo více než 200 zaměstnankyň školních jídelen. Důraz u obou školení, která se konala v úzké spolupráci s městskými částmi Praha 3 a 8, byl kladen na časté prohřešky, které hygienici řeší ve stravovacích provozech, tj. na důsledné dodržování osobní a provozní hygieny.

Nedílnou součástí školení se proto stalo vysvětlení a nácvik zásad správné hygieny rukou. Toto téma HSHMP již standardně v rámci svých preventivně-osvětově-vzdělávacích akcí nabízí. Cílem a snahou HSHMP bylo nabídnout zaměstnankyním školních jídelen jasnou a ucelenou informaci o významu a postupu správného mytí rukou. Účastnice si po výkladové části správné mytí rukou názorně vyzkoušely a kvalitu umytých rukou pak zkontrolovaly s pomocí UV lampy. Odborný výklad se zaměřil na zdůraznění faktů v jakých situacích, a kdy je nutné si ruce mýt včetně nemocí, které se neumytýma rukama mohou přenášet. Detailně byla vysvětlena i samotná technika správného mytí rukou. "V těchto aktivitách budeme pokračovat i v budoucnu, protože máme za to, že mají smysl a kvalitní prevence nám v budoucnu může ušetřit velkou část práce během naší kontrolnní činnosti," dodává Jarolímek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …