Pražští psovodi budou reprezentovat ČR na mistrovství světa záchranných psů

18.09.2017 21:19

Pes není jen nejlepším přítelem člověka, ale také cenným pomocníkem při záchraně lidských životů. Své o tom vědí členové Záchranné brigády kynologů Praha (ZBKP), kteří se se svými psy věnují vyhledávání pohřešovaných osob. Ti nejlepší z nejlepších se nyní chystají do rakouského Ebreichsdorfu, kde proběhne ve dnech 19. – 24. září Mistrovství světa IRO, na kterém poměří své síly a dovednosti záchranní psi z celého světa. Pražská brigáda bude mít v letošním roce dokonce dva reprezentanty.

Pražští psovodi budou reprezentovat ČR na mistrovství světa záchranných psů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Záchranář se záchranářským psem

Na Mistrovství světa soutěží záchranní psi v kategoriích plošného a sutinového hledání a v záchranném stopování. Každá organizace vysílá své reprezentanty, které nominuje přes výběrové závody, a doufá v co nejlepší výsledek. O šikovnosti a skvělé přípravě pražských psovodů a jejich psů svědčí kvalifikace hned dvou členek ZBKP. Reprezentovat ji budou Eva Klemšová s Briou Hradní Sklep, které nastoupí do sutinového vyhledání a Jitka Dědinová s Calimérem od Jakubského rybníka, kteří nastoupí do vyhledání plošného.

„Účast na MS pro mě znamená nejen zodpovědnost, kterou s sebou nese reprezentace České republiky, ale především možnost porovnat úroveň výcviku záchranných psů u nás a v zahraničí,“ říká Jitka Dědinová, která výcviku věnuje veškerý volný čas. „Kuba prošel velmi náročnou přípravou, při které nám významně pomohl GPS obojek Garmin ALFA, který jsme si mohli pořídit díky příspěvku od Nadace O2. Jeho přínosem je, že umožňuje psovodům sledovat práci psa i v nepřehledném terénu,“ vysvětluje Jitka. Novinka psovodům velmi pomáhá i v praxi a zvyšuje tím šance na nalezení pohřešované osoby.

Nejčastějším využitím záchranných psů a psovodů ZBKP je pátrání po ztracených či pohřešovaných osobách ve špatně přístupných terénech. Sehraný a kvalifikovaný kynologický tým dokáže prohledat rozsáhlá území. Jediný záchranný pes dokáže při pátrání nahradit 20 až 40 lidí a prohledat plochu o rozloze 150 000 - 200 000 metrů čtverečních (v závislosti na obtížnosti terénu).

„Nominace hned dvou členů ZBKP je důležitým ukazatelem, že se náš výcvik neustále zlepšuje a ubírá správným směrem. Pro mě osobně je reprezentace naší organizace velmi důležitá a zároveň s sebou nese velký podíl zodpovědnosti. Stali jsme se reprezentanty České republiky a musíme proto ukázat to nejlepší, co v nás a našich psech je,“ doplňuje Eva Klemšová.

Medailonky reprezentantek

Jitka Dědinová je členkou ZBKP od roku 2003. V současné chvíli zastává funkci vedoucí ZBKP, je držitelem 2. výkonnostní třídy a cvičí již svého třetího psa. Se svým druhým psem Garpem (Garp z Rohozenských Bořin) složila atesty MV ČR a IRO, opravňující psy k nasazení při záchranných operacích v Čechách i v zahraničí. Společně s Garpem se zúčastnili mnoha pátrání po pohřešovaných osobách a v roce 2010 se poprvé kvalifikovali na MS IRO záchranných psů. V roce 2012 se jim na MS IRO podařilo vybojovat krásné 3. místo. Na MS IRO jede nyní již po sedmé, tentokrát s Garpovým následovníkem Kubíkem, s nímž loni skončila na krásném 9. místě.

Eva Klemšová je členkou ZBKP od roku 2003. Je dvojnásobným Mistrem ČR záchranných psů v pátrání po pohřešovaných osobách v sutině. S druhým psem dokončila titul Mistr sportu a 1. výkonnostní třídu. V současné době má tři feny. Se Syndy (Irma Od Kalače Elijan), která je již v zaslouženém důchodu, měla složené atesty Ministerstva vnitra ČR jak v sutinách, tak na plochách. V roce 2009 se stala Mistrem ČR Záchranných psů. Druhá fena, sedmiletá labradorka Kira (Billy Jean Black Sky), je vítěz Mistrovství ČR Záchranných psů 2016. Se třetí, teprve tříletou fenkou Belgického ovčáka Malinois Briou (Bria Hradní sklep), se nominovala na Mistrovství světa IRO 2017 v kategorii sutinového hledání.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…