Před budovu ministerstva kultury se bude demonstrovat

25.10.2014 12:39

Důl architektury se dne 30. října chystá demonstrovat přímo před budovou Ministerstva kultury na podporu vlakového nádraží v Havířově, protože nesouhlasí s výrokem Ministerstva kultury, které v minulých dnech rozhodlo o neprohlášení budovy vlakového nádraží v Havířově za kulturní památku.

Před budovu ministerstva kultury se bude demonstrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nádražní halka v Havířově

Rádi bychom Vás, zástupce médií, pozvali na protestní shromáždění ve čtvrtek 30. října 2014 od 16h před budovou Ministerstva kultury. Smyslem demonstrace je upozornit na to, že široká odborná veřejnost v čele s Českou komorou architektů a Národním památkovým ústavem je toho názoru, že se jedná o mimořádně kvalitní stavbu, která reprezentuje krátké období architektury označované jako bruselský styl.

Důl architektury již tři roky bojuje proti plánované demolici vlakového nádraží v Havířově. Když bylo opět zahájeno řízení o prohlášení kulturní památky a byly vypracovány odborné posudky doporučující prohlášení budovy, mysleli jsme si, že ministerstvo rozhodne kladně, dle předložených posudků. To se však nestalo. K zápornému rozhodnutí je dnes těžké něco dodat, když architekti a památkáři jsou přesvědčeni, že nádraží má být kulturní památkou a jediní, kdo si to nemyslí, jsou úředníci Ministerstva kultury. Není to poprvé, kdy úředníci rozhodují v zájmu investora a proti názoru odborné veřejnosti, jak jsme mohli vidět v kauzách domu na Václavském náměstí nebo oprav Karlova mostu.

Na demonstraci jsme pozvali také ministra kultury Daniela Hermana a úředníky, kteří o nádraží rozhodovali. Stojíme o to, aby nám ministr Herman, paní Matoušková, paní Ulbrichová a pan Kocián vysvětlili, proč nevzali v potaz názor NPÚ, ale řídili se názorem investora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…