Předběžné finanční výsledky za 3. čtvrtletí: Růst tržeb GSK předčil očekávání analytiků

02.11.2015 13:57

Tržeb ve výši 6,13 miliard liber dosáhla britská GSK, jedna z největších farmaceutických společností na světě, díky růstu v hned několika klíčových terapeutických oblastech. I přes lepší tržby ale hlásí GSK pokles provozního zisku. 1,72 miliardy liber představuje o 5 % nižší číslo v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Pokles je ale nižší než odborníci předpokládali. Jedná se již o druhé čtvrtletí, kdy jsou finanční výsledky ovlivněny transakcí, v níž GSK získala vakcínové portfolio svého konkurenta, za což mu přenechala svou onkologickou divizi. Společně pak povedou divizi Consumer Healthcare.

Předběžné finanční výsledky za 3. čtvrtletí: Růst tržeb GSK předčil očekávání analytiků
Foto: AMI
Popisek: Monika Horníková, generální ředitelka české pobočky GSK

„V blízké budoucnosti by firma měla představit své nejnadějnější přípravky, které jsou nyní ve stádiu výzkumu a vývoje, a potvrdit tak nejen svou pozici jednoho z lídrů v oblasti inovací ale i svůj potenciál pro dlouhodobý růst. V následujícím období budeme dále usilovat o růst, který bude založen na účinné restrukturalizaci firemních procesů a optimalizaci produktového portfolia. Díky několika nadějným přípravkům, které budou v Londýně představeny investorům již tento týden a které mají potenciál stát se špičkou v příslušných terapeutických oblastech, finanční stabilitu očekáváme i do budoucna,“ říká PharmDr. Monika Horníková, generální ředitelka české pobočky GSK.

GSK se podařilo dosáhnout překvapivě dobrých finančních výsledků i přes skutečnost, že byla nucena se vyrovnat s výpadkem tržeb v respirační oblasti, kde jeden z předních přípravků pozbyl licenční ochrany. Nad očekávání dobře si totiž vedly jiné oblasti, především divize HIV produktů, která hlásí 65% růst tržeb. Celkově divize Pharmaceuticals, která vyrábí léky na předpis, zaznamenala 1%* růst, divize Vaccines, která vyrábí očkovací látky, si připsala 13%** růst tržeb, zatímco divize Consumer Healthcare, která vyrábí běžné spotřební produkty, dosáhla 7%*** růstu tržeb. Hodnota zisku na jednu akcii klesla o 18 % na 23 pencí, což je však o téměř 4 pence lepší výsledek než předpokládaly odhady analytiků.

*Údaj očištěný o zkreslení vyvolané prodejem onkologické divize Novartisu; v absolutních číslech bylo dosaženo 7% poklesu tržeb

**Údaj očištěný o zkreslení vyvolané převzetím vakcínového portfolia Novartisu; absolutní růst činí 32 %

***Údaj očištěn o zkreslení vyvolané převzetím portfolia spotřebních produktů Novartisu; absolutní růst činí 55 %

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…