Přednáška přiblíží lesy a pralesy Jeseníků

22.11.2014 22:37

V šumperském muzeu probíhá výstava s názvem 45 let Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. U její příležitosti se v úterý 25. listopadu uskuteční přednáška o Lesích a pralesích Jeseníků a jejich obyvatelích.

Přednáška přiblíží lesy a pralesy Jeseníků
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

CHKO Jeseníky je nejlesnatějších chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Lesy zaujímají ¾ rozlohy CHKO Jeseníky. Z velké části jde o lesy ovlivněné lidskou činností, převažují kulturní smrčiny. Smrk tvoří přirozené porosty až v nadmořské výšce nad 1100 m. Dříve byly tyto oblasti málo dostupné, proto zde byl v minulosti les jen minimálně ovlivňován hospodařením. Většina horských smrčin se nachází v přísných rezervacích, kde zásahy do života lesů jsou minimální.

Z původně převažujících bukových porostů zůstaly dnes už jen rozptýlené ostrůvky. Část z nich se nachází v přírodních rezervacích (například Jelení bučina, Bučina pod Františkovou myslivnou).

Na přednášce Jindřicha Chlapka a Petra Šaje se dozvíte, zda jsou ještě v Jeseníkách pralesy, co to vlastně prales je, jestli zdejší lesy ohrožuje kůrovec, kteří obyvatelé zdejších lesů jsou před vyhynutím a kterým se v Jeseníkách dobře daří i jak jsou na tom jesenické lesy se zdravím.

Přednáška proběhne 25. listopadu v 17 hodin v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku. Vstupné 20 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…