Přední světový biolog obdržel titul Doctor honoris causa na ČZU

21.04.2015 13:45

Profesor Ing. Peter Šutovský, Ph.D., který působí jako profesor Zootechniky, klinické gynekologie a porodnictví na Universitě of Misssouri-Columbia, obdržel včera 20. dubna během zasedání Vědecké rady ČZU čestný doktorát z rukou rektora prof. Ing. Jiřího Balíka, CSc., dr. h. c.

Přední světový biolog obdržel titul Doctor honoris causa na ČZU
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Prof. Peter Šutovský patří k předním světovým specialistům v oblasti vývojové a reprodukční biologie. Specializuje se na problematiku biologie samčích i samičích gamet, zejména na zrání pohlavních buněk, mechanismu oplození a embryonální vývoj savců a člověka. Popsal jako první funkci ubiquitin-proeasomového systému při řízení mitochondriální dědičnosti. Prokázal jeho význam pro oplození u savců a také jeho funkci při kontrole kvality spermií. Jeho objev je významný pro hodnocení fertility hospodářských zvířat i pro diagnostiku a léčbu mužské neplodnosti.

Slavnostní zasedání Vědecké rady proběhlo v aule ČZU za účasti ministra zemědělství Mariana Jurečky, náměstka ministra školství mládeže a tělovýchovy Jaromíra Vebera, zástupců vedení veřejných vysokých škol a univerzit z České republiky a Slovenska a přirozeně početných zástupců akademické obce ČZU.

Prof. Peter Šutovský ve svém vystoupení poděkoval za „výjimečnou poctu a jeden z nejkrásnějších okamžiků a největších mezníků ve svém životě“. Prof. Šutovský také připomněl svá doktorská studia na Akademii věd ČR a ocenil dlouhodobou spolupráci s Fakultou agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. „Jsem hrdý na to,“ uvedl Peter Šutovský v závěru svého vystoupení, „že jsem svým malým dílem mohl přispět k vývoji nových metod diagnostiky a léčby lidské neplodnosti a k rozvoji nových technologií, které nám pomáhají zvyšovat a zkvalitňovat produktivitu našeho zemědělství. Nedávným příkladem je nová nanotechnologie, pomocí které dokážeme magneticky odstranit chybné spermie z inseminačních dávek dobytka a zvýšit tak produktivitu výroby hovězího masa a mléka.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2013 ČZU uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také získala prestižní ocenění ECTS Label.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…