Předseda vlády Bohuslav Sobotka diskutoval se zástupci TA ČR

15.02.2017 13:37

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Technologickou agenturu ČR (TA ČR). Setkání bylo zahájeno společným jednáním premiéra se zástupci TA ČR v čele s předsedou TA ČR Petrem Očkem, během něhož zúčastnění zhodnotili dosavadní osmiletou činnost TA ČR a hovořili o budoucím směřování českého aplikovaného výzkumu pro zajištění růstu konkurenceschopnosti České republiky.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka diskutoval se zástupci TA ČR
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Poté se k jednání připojili i zástupci mladé výzkumné generace, se kterými společně debatovali o potřebách současných mladých výzkumníků a výzkumnic a jejich zapojení do aplikovaného výzkumu, spolupráci s praxí a vyšším uplatnění výsledků výzkumu v praxi.

DSC03149-2

Jednání předsedy vlády se zástupci TA ČR

V současné době podporuje TA ČR více než 1500 projektů s ročním celkovým rozpočtem přes 4 mld. Kč, včetně 2,8 mld. Kč ze státního rozpočtu (v roce 2016). Díky nastavení podmínek podpory a další činnosti dlouhodobě podněcuje zvyšování soukromých výdajů do výzkumu a vývoje (VaV). Jen v roce 2016 se jednalo o téměř 1,3 mld. Kč soukromých výdajů vložených do společného výzkumu firem a výzkumných organizací.

V letošním roce bude vyhlášeno celkem šest veřejných soutěží, z toho ve třech nově vládou schválených klíčových programech pro české hospodářství a společnost. Na začátku roku 2017 bude konkrétně vyhlášena výzva v programu mezinárodní spolupráce DELTA na podporu společných projektů českých a německých partnerů v oblasti Průmyslu 4.0.

„V letošním roce připravujeme šest veřejných soutěží, což je nejvíce v historii TA ČR. Agentura rovněž nyní nově spravuje další tři strategicky významné programy pro rozvoj české společnosti, které byly TA ČR připraveny a díky spolupráci s úřadem pana mpř. Bělobrádka schváleny vládou, například v oblasti energetického či společenskovědního výzkumu,” uvedl Petr Očko, předseda TA ČR. „V nejbližší době mají končit programy DELTA a GAMA, které jsou zaměřeny na podporu mezinárodní spolupráce, respektive na transformaci výsledků VaV do podoby praktické aplikace umožňující jejich komerční využití. Ve spolupráci s Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace pracujeme nyní na prodloužení těchto dobře hodnocených nástrojů podpory výzkumu a vývoje,” doplnil Petr Očko.

DSC03205-6

Setkání předsedy vlády a zástupců TA ČR s mladou výzkumnou generací

V prvním pololetí letošního roku proběhne veřejná soutěž i v programu pro mladou výzkumnou generaci ZÉTA. Zaměřuje se na podporu spolupráce akademické sféry a podniků prostřednictvím zapojení posluchaček a posluchačů magisterských a doktorských studijních programů vysokých škol a mladých výzkumných pracovnic a pracovníků ve věku do 35 let. I to bylo jedním z důvodů, proč se dnes předseda vlády a zástupci TA ČR setkali s představiteli mladé výzkumné generace. Společně diskutovali o současných potřebách mladých výzkumníků a výzkumnic a perspektivách budoucích nastupujících generací českého výzkumu.

TA ČR podporuje výzkum ve veškerých oblastech společenského života napříč všemi svými programy, a to i s významným mezinárodním přesahem. V letošním roce se dostala mezi lídry evropských inovačních agentur. Což dokládá nejen plánovaná společná výzva v programu DELTA s Německem zaměřující se na principy Průmyslu 4.0, ale také letošní předsednictví TA ČR asociaci 30 evropských inovačních agentur TAFTIE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…