Předseda vlády Sobotka se setkal s vedením Aholdu, aby podpořil důstojné podmínky pro zaměstnance

02.12.2016 19:20

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky prosazuje důstojné podmínky a spravedlivé platy pro zaměstnance. Předseda vlády se proto v pátek 2. prosince 2016 setkal s vedením společnosti Ahold v České a Slovenské republice, aby jednal o požadavcích odborů na zvýšení mezd zaměstnanců.

Předseda vlády Sobotka se setkal s vedením Aholdu, aby podpořil důstojné podmínky pro zaměstnance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Setkání se zúčastnili také zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Odborového svazu pracovníků v obchodu a odborů společnosti Ahold.

„V tuto chvíli máme nejnižší nezaměstnanost v EU. Zaměstnanci by se tedy neměli bát říci si o vyšší, adekvátní plat. Pokud se má životní úroveň občanů ČR přiblížit životní úrovni občanů Evropy, a pokud nemáme být pouze levnou pracovní silou, je nutné mzdy zaměstnanců zvyšovat. Proto jsem se zastal zaměstnanců společnosti Ahold a je mi sympatické, že se dokázali ozvat a postavit za své požadavky. V tuto chvíli probíhá vyjednávání kolektivní smlouvy, kterou v příštím týdnu prodiskutují odbory a vedení firmy. Dnes jsem viděl dobrou vůli na obou stranách. Věřím, že vyjednávání o kolektivní smlouvě a růstu mezd skončí s výsledkem, který zaměstnancům Aholdu pomůže,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Společnost Ahold na konci minulého týdne přišla s návrhem na průměrné zvýšení mezd o 8,5 procenta v roce 2017 a o 7 procent v roce 2018. Je ochotna se také ještě vrátit k otázce ocenění zaměstnanců za rok 2016, což požadují odbory. Tyto nové návrhy potvrdili zástupci společnosti i na dnešním jednání s předsedou vlády.

Bohuslav Sobotka se minulý týden setkal se zástupci ČMKOS a odborů společnosti, kteří ho informovali o nízkých platových poměrech a komplikacích při vyjednávání kolektivní smlouvy. V pondělí se poté předseda vlády sešel s nizozemským velvyslancem Eduardem Hoeksem a požádal ho, aby o situaci českých zaměstnanců referoval nizozemskému vedení společnosti.

Vláda Bohuslava Sobotky už třikrát během svého mandátu navýšila minimální mzdu, celkem o 2 500 korun. Od ledna 2017 bude její výše 11 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…