Předseda vlády Sobotka se v Číně setká s premiéry šestnácti zemí střední a východní Evropy

11.11.2015 14:49

Premiér Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 21. - 27. listopadu 2015 Čínskou lidovou republiku.

Předseda vlády Sobotka se v Číně setká s premiéry šestnácti zemí střední a východní Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Během oficiální návštěvy se zúčastní setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy ve městě Su-čou. Jednat bude také s prezidentem a premiérem ČLR a zástupci Šanghaje, Pekingu a provincie Hebei. Hlavními prioritami cesty je rovněž rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti hospodářství, zdravotnictví cestovního ruchu, energetiky či průmyslu.

Pro Českou republiku je účast na čtvrtém summitu předsedů vlád 24. listopadu 2015 příležitostí k prohloubení široké bilaterální spolupráce s Čínou a k dalšímu rozvoji strategického partnerství EU-ČLR. Aktivní účast v platformě 16+1 je i součástí českého zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka (One Belt, One Road).

Hlavními tématy jednání českého a čínského předsedy vlády, na jehož pozvání premiér Sobotka zamíří do Číny, bude potvrzení zájmu obou zemí o otevřený dialog, včetně výměny informací o situaci v obou zemích, a projednání hlavních priorit v oblasti česko-čínské spolupráce. Mezi ně patří podpora cestovního ruchu, spolupráce v oblasti zdravotnictví, energetiky, průmyslu, technologií a také zemědělství.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci své oficiální cesty do Číny zúčastní ekonomického fóra a setká se se zástupci provincií Šanghaj, Peking a Hebei. Dále navštíví šanghajský závod Škoda Auto a setká se s řadou vrcholných představitelů nejvýznamnějších finančních institucí nejenom Číny, ale celého světa, jako jsou  ICBC, China Development Bank a China Construction Bank.

Premiéra Bohuslava Sobotku doprovodí na jeho cestě do Číny ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr dopravy Dan Ťok a také početná podnikatelská delegace.

Současná vláda významně zlepšila česko-čínské vztahy a návštěva ČLR je dalším důležitým krokem v jejich úspěšném rozvoji.

Vláda České republiky přijala od loňského dubna řadu konkrétních kroků ke zjednodušení vízového režimu, posílila stávající konzulární pracoviště v Pekingu a v Šanghaji, otevřela generální konzulát Čengdu a nová outsourcingová vízová centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec