Předseda vlády a prezident Hollande se shodli na potřebě obnovit důvěru v Unii a zajistit bezpečnost občanů

30.11.2016 19:58

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se ve středu 30. listopadu 2016 setkal s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. V Kramářově vile v Praze spolu jednali o budoucnosti Evropské unie a nutnosti její reformy. Hovořili také o dalším posilování bilaterálních vztahů mezi Českou republikou a Francií.

Předseda vlády a prezident Hollande se shodli na potřebě obnovit důvěru v Unii a zajistit bezpečnost občanů
Foto: archív autora
Popisek: Hollande

V rámci setkání diskutoval premiér Sobotka s prezidentem Hollandem o budoucnosti EU a její reformě. Předseda vlády a francouzský prezident se shodli na potřebě obnovit důvěru občanů ve schopnosti evropských institucí. Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil potřebu obnovení konvergence v členských státech EU i mezi nimi, zejména prostřednictvím využití nástrojů vnitřního trhu se všemi jeho čtyřmi základními svobodami včetně sbližování mzdové úrovně. Neméně důležitým úkolem je dle českého premiéra i francouzského prezidenta zajištění vnitřní i vnější bezpečnosti Unie a boj s terorismem, jehož základním předpokladem je společný postup EU v otázkách bezpečnosti. 

Zásadní význam česko-francouzských vztahů vnímá předseda vlády Bohuslav Sobotka také v kontextu s klíčovou rolí, kterou Francie sehrála v roce 1918 v souvislosti se vznikem nezávislého Československa. Událost, jejíž stoleté výročí si bude Česká republika připomínat v roce 2018 mimo jiné i na půdě Francie. Oba státníci se přitom shodli na zájmu obou zemí pokračovat ve společném dialogu a posilování česko-francouzského partnerství. 

Důležitým tématem jednání byla podpora česko-francouzské ekonomické spolupráce. Francie je dlouhodobě jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky. Premiér Sobotka ocenil intenzitu česko-francouzských vztahů i to, že se daří naplňovat Akční plán 2014–2018 Strategického partnerství, které v prosinci 2014 podepsal v Praze s francouzským premiérem Manuelem Vallsem. Akční plán rozvíjí oblasti další spolupráce, mimo jiné byly obnoveny bilaterální bezpečnostní konzultace a činnost dvoustranné pracovní skupiny pro energetiku.

Premiér Sobotka se s francouzským prezidentem setkal na společném jednání dvakrát, a to pokaždé v Paříži. Do České republiky přijel François Hollande ve funkci prezidenta poprvé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…