Předsedkyně Akademie věd ČR navtívila Ústav teoretické a aplikované mechaniky

14.02.2018 7:31

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová začala s návštěvami pracovišť první vědní oblasti. Prvenství připadlo Ústavu teoretické a aplikované mechaniky, který se orientuje především na stavební vědy. Předsedkyni doprovázel místopředseda Jan Řidký a členové Akademické rady Lenka Vostrá a Pavel Krejčí.

Předsedkyně Akademie věd ČR navtívila Ústav teoretické a aplikované mechaniky
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR (ÚTAM) má silnou pozici zejména v tradičních oborech mechaniky konstrukcí, dynamiky a stability, matematického modelování. Necelá stovka zaměstnanců, z nichž je 63 pracovníků vědy a výzkumu, se zabývá teoretickým a experimentálním výzkumem v oboru teorie konstrukcí, zejména jejich spolehlivosti. Zkoumá historické materiály a konstrukce, vyvíjí technologie jejich ochrany a oprav a řeší problémy spojené s ochranou historických budov a sídel.

Světový unikát

„Poněkud jsme utlumili oblast mechaniky zemin a stability tenkých deskových konstrukcí, podařilo se optimalizovat věkový průměr zaměstnanců a snažíme se úspěšně držet publikační aktivitu v impaktovaných časopisech za poslední tři roky,“ řekl při diskusi s vedením ředitel Stanislav Pospíšil.

Největší chloubou ústavu je v současnosti radiografická laboratoř s dvouosým RTG mikro-CT tomografem s duální energií zářičů a dvěma plošnými detektory záření. Umožňuje měření širokého spektra struktury a poškozování materiálů pro výzkum např. v biomechanice či v oblasti kulturního dědictví nebo v materiálovém inženýrství (letecké kompozity, kovové pěny). Jde přitom o světový unikát chráněný evropským patentem.

Ústav, který je od roku 2000 Centrem excelence EU, by se také rád zapojil do platformy Strategie AV 21 s novým komplexním výzkumným programem Bezpečné stavby a prostředí pro hodnotný život. Smyslem programu by podle ředitele Pospíšila bylo zejména získávání nových znalostí o působení synergických zatížení nebo o účincích přírodních pohrom na stavby a lidská sídla. Pracovníci ústavu užívají k tomuto výzkumu klimatický větrný tunel v Telči, kde lze řadu povětrnostních účinků simulovat. Tunel nese jméno významného českého fyzika Vincence Strouhala.

Po diskusi v zasedací místnosti ředitele následovala prohlídka ústavu: v laboratoři experimentální mechaniky vysvětlil předseda Rady pracoviště Miloš Drdácký řadu připravených nebo přímo probíhajících zátěžových testů dřevěných prvků a modelů mostních konstrukcí.

V laboratoři historických materiálů se hosté zajímali o konzervační techniky používané při ochraně památek. Vedoucí úseku Zuzana Slížková jim detailně představila konzervační a restaurátorské postupy, včetně replikace historických technologií.

Náhrada lidských kostí?

V oddělení biomechaniky se hosté zajímali zejména o zatěžovací přístroj pro čtyřbodový ohyb, který si navrhli a zkonstruovali sami pracovníci ÚTAM. Přístroj dokáže testovat vzorky materiálů, včetně malt nebo tkání. „Pod rentgenem přesně vidíme, co se v materiálu děje při různém stupni namáhání. Můžeme tak studovat vznik a rozvoj mikrotrhlin, například u pískovce a dalších materiálů, a tak zlepšovat jejich stavební charakteristiky,“ vysvětluje vědec Petr Zlámal. Tady se také studují a zlepšují mechanické vlastnosti scaffoldu z umělého biokompatibilního materiálu, který je důležitý pro růst kostí.

Hosté nakonec navštívili nové laboratorní prostory ústavu, zkolaudované v prosinci 2017. Nastěhují se tam nové chemické laboratoře a menší experimentální haly s moderním vybavením, které nahradí již nevyhovující prostory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…