Předsedkyně ERÚ si stěžuje kvůli vměšování státních zástupců do činnosti úřadu

07.09.2014 17:22

Se žádostí o prošetření činnosti státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková obrátila na prezidenta, předsedu vlády i představitele obou komor Parlamentu. Učinila tak v souvislosti s policejní prohlídkou prostor ERÚ v Jihlavě a Ostravě v posledním srpnovém týdnu.

Předsedkyně ERÚ si stěžuje kvůli vměšování státních zástupců do činnosti úřadu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky. Postup státních zástupců s největší pravděpodobností překračuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci. Uvedená situace může dopadnout totiž nejen na Energetický regulační úřad, ale může omezit demokratický výkon státní moci a destabilizovat ostatní orgány výkonu státní správy, což povede k ochromení fungování státu jako takového,“ uvedla v dopisech předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podle slov tiskového mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky došlo k absurdní situaci, kdy se státnímu zástupci Radku Mezlíkovi nelíbilo, jak nezávislý správní úřad rozhodl a bez dalšího se se svým kolegou dohodl na vedení trestního řízení proti tomuto správnímu řízení i proti úředníkovi samotnému. „Jde o flagrantní porušení nezávislosti správního řízení, porušení subsidiarity trestního práva a kriminalizaci běžného správního postupu, který měl státní zástupce možnost napadnout u správního soudu,“ uvedl J. Chvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …