Představitelé krajů jednali s premiérem

13.09.2014 16:03

V pořadí 15. zasedání Rady Asociace krajů ČR, které dnes (12. září 2014) hostily Židlochovice, se zúčastnil také premiér Bohuslav Sobotka.

Představitelé krajů jednali s premiérem
Foto: Rada Asociace krajů ČR
Popisek: Zasedání Rady Asociace krajů ČR

 Předseda Asociace krajů Michal Hašek poděkoval předsedovi vlády za jeho premiérovou návštěvu na jednání rady Asociace. „Je zřejmé, že intenzita komunikace mezi kraji a vládou je v současnosti maximální – to u předchozích kabinetů nebylo zvykem,“ vyzdvihl Michal Hašek otevřenost k jednání s hejtmany ze strany současného kabinetu. Bohuslav Sobotka ocenil nastolený dialog vlády s kraji a připomenul, že další jednání se uskuteční hned v pondělí 15. září v Praze. „Zde bude samozřejmě hlavním předmětem diskuse příprava zákona o státním rozpočtu na příští rok,“ uvedl předseda vlády.

Mezi tématy, která s představiteli krajů premiér probíral, byl ministrem dopravy avizovaný záměr státu přispívat na opravy silnic ve správě krajů – tedy silnice II. a III. třídy a také mosty – z nichž se mnoho nachází v havarijním stavu. Stejně tak se hejtmani zajímali o informace k čerpání evropských prostředků a s ním související problém s obsazením Ministerstva pro místní rozvoj. „Je to pro kraje klíčový vládní partner. Ministerstvo pro místní rozvoj je tím hlavním partnerem, se kterým Asociace krajů vyjednává konkrétní podmínky čerpání evropských fondů, nastavuje jednotlivé procesy, připravuje vše směrem do území včetně zahájení prací regionálních konferencí,“ konstatoval Michal Hašek.

Na zasedání Asociace krajů se též řešily změny ve financování sociálních služeb. „Domnívám se, že jsme již velmi blízko, abychom na příští rok zajistili dostatečné finanční prostředky na provoz sociálních služeb. Poslední podrobnosti budeme muset dořešit na společném jednání vlády se zástupci krajů. V každém případě platí závazek, že 750 milionů korun by v příštím roce mělo jít na navýšení platů lidí, kteří v sociálních službách pracují,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka. Jak uvedl Michal Hašek, hejtmani jdou na pondělní jednání s vládou s jasnou informací o stavu připravenosti k převzetí financování sociálních služeb. „Chceme ubezpečit všechny stávající uživatele sociálních služeb, že tato změna pro žádného poskytovatele ani uživatele nebude znamenat žádný problém. Krajské úřady se připravují, aby personálně naplnily stavy, aby se tato kompetence k 1. lednu 2015 převedla bez komplikací.

Budeme rádi, když pan vicepremiér Babiš dodrží slovo – tak jak jsme s ním v průběhu roku dojednávali otázku přípravy státního rozpočtu - a v sociální oblasti v tomto návrhu nalezneme stejnou částku, jaká byla na sociální služby poskytnuta v letošním roce, to znamená zhruba 7,2 miliardy korun a samozřejmě také již zmíněných 750 milionů korun, které mají putovat na odměňování pracovníků v sociálních službách,“ uvedl k tématu Michal Hašek.

Rada Asociace krajů též na jednání s premiérem vyjádřila plnou podporu vládou předložené technické novele zákona o zadávání veřejných zakázek a ocenila přínos a vysokou úroveň nedávno uskutečněného Česko-čínského investičního fóra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…