Předvolební kulaté stoly HK ČR: Podnikatelé diskutovali s ČSSD

09.10.2013 15:51

Zástupci Hospodářské komory České republiky (HK ČR) v čele s jejím prezidentem Petrem Kuželem dnes diskutovali u kulatého stolu se zástupci České strany sociálně demokratické (ČSSD) Milanem Urbanem, stínovým ministrem průmyslu a obchodu ČR a Janem Mládkem, stínovým ministrem financí ČR. Cílem předvolebního setkání byla diskuse a výměna názorů na volební program strany. Diskutována byla nejdůležitější ekonomická a politická témata současnosti.

Předvolební kulaté stoly HK ČR: Podnikatelé diskutovali s ČSSD
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Dnes jsme za přítomnosti členů představenstva HK ČR a začleněných živnostenských společenstev, tedy zástupců největší podnikatelské organizace v České republice, diskutovali se zástupci ČSSD o potřebách a požadavcích podnikatelské sféry v následujícím období po volbách do PSP ČR. V rámci započaté série předvolebních kulatých stolů HK ČR nám jde o srovnání jednotlivých volebních nabídek politických stran. Nechceme opět plané sliby“ řekl Petr Kužel, prezident HK ČR.

ČSSD setkání s podnikateli ocenila. „Bylo pro nás důležité diskutovat témata stěžejní pro české podnikání. Jsme přesvědčeni, že musíme společně s HK ČR a dalšími zástupci podnikatelských svazů hledat způsob, jak vrátit ekonomice správný směr. I nadále hodláme se zástupci byznysu hledat společný cíl, vizi a obsah pro politiku,“ zmínil Milan Urban. „Oceňujeme, že diskuse s Hospodářskou komorou proběhla v konstruktivním duchu a že jsme měli příležitost vyměnit si názory na hospodářskou politiku ČR,“ doplnil Jan Mládek.

Obě zúčastněné strany se shodly na potřebě vytvoření jednotné hospodářské strategie a na udržení deficitu veřejných financí pod 3 % HDP, což je nutné k zajištění ekonomické stability státu. Zlepšování konkurenceschopnosti je oběma stranami vnímáno jako klíčové pro hospodářský rozvoj ČR. Diskutovány byly i možnosti případného rozšíření kompetencí HK ČR v zájmu zlepšení podnikatelského prostředí.

Shoda panovala i v nutnosti aktivní účasti ČR v diskuzích o prohlubování evropského projektu, včetně odstraňování překážek pro fungování firem na jednotném evropském trhu.

V oblasti vzdělávání se ČSSD a HK ČR shodly na naléhavosti podpory učňovského školství. „Sociální demokracie podporuje návrh HK ČR v oblasti vzdělávání a zaměstnanosti včetně podpory technického vzdělávání s možností využití kooperativního modelu spolupráce škol a firem, což velmi oceňujeme,“ potvrdil Kužel.

Zúčastněné strany se také shodly na nutnosti podpory exportu do třetích zemí. Diskutovány byly i PPP projekty. „Shodli jsme se na tom, že právě tyto projekty jsou perspektivní formou veřejných investic,“ sdělil Jan Mládek.

V oblasti energetiky ČSSD hodlá i nadále prosazovat omezení podpory OZE, v zájmu zachování konkurenceschopnosti českého průmyslu. Sociální demokracie a HK ČR se také shodly na potřebě urychlení novely zákona o veřejných zakázkách.

„V rámci naší dnešní diskuze nedošlo ke shodě v některých otázkách, jako je obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci, zvýšení minimální mzdy a zvýšení daní pro právnické osoby. Přes rozdílné názory na tyto a některé další otázky, by realizace volebního programu ČSSD a jeho priorit mohla přispět ke zlepšování podnikatelského prostředí v ČR,“ uzavřel Kužel. Zdůraznil zároveň, že podnikatelé požadují, aby budoucí vláda nezpochybnila základní jistoty našeho státu jako je nedotknutelnost soukromého vlastnictví, členství ČR v EU a v NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…