Předvolební kulaté stoly HK ČR: Podnikatelé diskutovali se zástupci ODS

16.10.2013 18:00

Diskuse u kulatého stolu Hospodářské komory České republiky se zástupci politických stran pro nadcházející předčasné volby do Poslanecké sněmovny pokračovala setkáním vedoucích představitelů Občanské demokratické strany v čele s úřadujícím předsedou strany Martinem Kubou a členem výkonné rady ODS Janem Skopečkem se členy představenstva HK ČR v čele s jejím prezidentem Petrem Kuželem a zástupci živnostenských společenstev, sdružení a svazů.

Předvolební kulaté stoly HK ČR:  Podnikatelé diskutovali se zástupci ODS
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Martin Kuba představil  hlavní body programu ODS pro oblast ekonomiky a podnikání, včetně zaměstnanosti, vzdělávání, administrativní zátěže, daňové politiky, dopravy a životního prostředí. Ujistil představitele podnikatelské sféry a HK ČR, že strana jako celek bojuje a napravuje  a je rozhodnuta i nadále připravovat a prosazovat zájmy  malých, středních i velkých podniků a podnikatelů.  Podle jeho mínění Česká republika prošla obdobím ekonomické recese velmi dobře,  a na tomto faktu je třeba stavět budoucí rozvoj. Jako doporučení z  volebního programu ODS akcentoval,  kromě jiného, neměnit nastavené daňové sazby,  upevnit daňovou stabilitu, a tím i stabilitu celého podnikatelského prostředí, pokračovat ve  zlepšování výběru daní, které již přineslo ovoce v podobě snížení státního dluhu poprvé od 90. let.

Martin Kuba  na půdě Hospodářské komory dále hovořil o nutnosti redukce státní správy, nejenom kosmetickými úpravami, nýbrž přehodnocením agend, které stát spravovat musí, a které nikoliv. Za velice rizikový faktor označil nezaměstnanost, včetně nezaměstnanosti absolventů škol a seznámil přítomné s propracovaným modelem ODS jak mladým, kteří ukončí školu, zajistit nástup do zaměstnání, poskytnutím úlev na sociálních odvodech potenciálním zaměstnavatelům.  „Nemůžeme přece dopustit, aby se z této skupiny nezaměstnaných stala ztracená generace…“prohlásil M.Kuba.

ODS se rovněž zajímá i o situaci matek s malými dětmi. Tato skupina žen by při návratu do zaměstnání uvítala částečné pracovní úvazky. ODS navrhuje  model, jak zaměstnáváním těchto žen daňově ulevit zaměstnavatelům.

Prezident  Petr  Kužel poukázal na poziční dokument „Podpora růstu a uvolnění podnikatelského potenciálu“, který Komora připravila  pro předvolební  jednání s politickými stranami,  a který obsahuje řadu požadavků, které podnikatelé adresují budoucí vládě a jednotlivým rezortům.

Konstatoval, že ODS k nim ve svém volebním programu zaujímá většinou pozitivní postoj.

Shoda panuje i  v otázce udržení stability a daňově čitelného prostředí, dále předefinování role státu nejen z pohledu agend, ale i administrativní náročnosti.

Pokud se týká zaměstnanosti je nutné nejen diskutovat o ceně práce, ale současně i o  daňových úlevách pro zaměstnavatele, kteří budou spolupracovat se školami a umožní studentům získat zkušenosti v praxi už v době studia. Daňové zvýhodnění by se mělo týkat rovněž zaměstnavatelů, kteří budou minimálně rok zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnaného člověka a absolventů škol, kteří začnou do tří měsíců podnikat.„HK ČR vítá záměr ODS posílit úlohu úřadů práce v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti a volá po účelném využití systému Národní soustava kvalifikací“, uvedl Petr Kužel.

V oblasti exportu obě strany podporují podnikatele, kteří se snaží obchodovat na  mimoevropských trzích, kdy HK ČR vnímá velmi dobrou spolupráci s MPO pod vedením Martina Kuby nejen na přípravě dokumentu „Proexportní strategie“.

HK ČR se s ODS částečně neshodla v některých dílčích bodech, jako je například návrh na vytvoření sítě jednotných kontaktních míst pro export, která považuje za zbytečná, protože jejich funkci již z velké části vykonávají kontaktní místa Komory. „Tato naše místa mají již dlouholeté zkušenosti z podpory exportních aktivit a jsou po České republice mnohem hustěji rozmístěná“, konstatoval Petr Kužel.

Prezident HK ČR seznámil ODS s návrhem na automatickou registraci  podnikatelů dle živnostenského zákona, která je  dlouhodobě diskutovaným tématem a uvedl úspěšné příklady z okolních zemí.

Obě strany se shodly, že budou i po volbách pokračovat v konzultacích o požadavcích podnikatelské sféry, které ODS přislíbila podporovat.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…