Premiér Babiš se v neděli zúčastní pietní vzpomínky k 76. výročí vyhlazení osady Ležáky

23.06.2018 9:30

Položením věnce předseda vlády uctí památku obětí nacistického režimu.

Premiér Babiš se v neděli zúčastní pietní vzpomínky k 76. výročí vyhlazení osady Ležáky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Piety se zúčastní také ministryně obrany Karla Šlechtová, zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, velvyslanci a další čestní hosté.

Vzpomínkový den na 24. června

24. června 2018 uplyne 76 let od vypálení a vyhlazení osady Ležáky.

Ležáckou tragédii nepřežilo padesát jedna obyvatel Ležáků. Třicet tři žen a mužů z Ležáků bylo zavražděno nacisty 24. června 1942 nedaleko pardubického Zámečku. Sedm osob z Ležáků a dalších více než čtyřicet spolupracovníků parašutistů zastřelili 25. června a 2. července 1942. Jedenáct dětí z Ležáků našlo smrt v plynových vozech ve vyhlazovacím táboře Chelmno nad Nerrem. Konce války se dožily pouze dvě ležácké děti - sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy vybrané na převýchovu do Německa.

Osada byla vyrabována, vypálena a kompletně srovnána se zemí.

Na počest všech ležáckých hrdinů a zejména významného člena protinacistické odbojové skupiny Čenda vrchního strážmistra Karla Kněze, je 22. června 2018 v Památníku Ležáky pořádán branný závod s názvem Memoriál Karla Kněze, kterého se účastní žáci okolních škol.

Oficiální pietní vzpomínka k 76. výročí vyhlazení osady Ležáky se uskuteční v neděli 24. června od 10 hodin u pomníku Kniha obětí. Ještě před samotným Pietním aktem bude sloužena bohuslužba od 9.00. Hlavní projev pronese předseda vlády ČR, pan Andrej Babiš.

Pro všechny, kteří chtějí v tento výroční den vzdát poctu ležáckým obětem, je vstup do muzea Památníku Ležáky zdarma.

Součástí pietní vzpomínky bude i experimentální divadelní představení, které se snaží zachytit příběh dvou přeživších dívek, sester Šťulíkových.

Stíny vzpomínek z Ležáků

Experimentální dokumentární divadelní projekt bude přímo na místě tragédie v den výročí tragédie vyprávět příběh dvou sester (Jarmily a Marie), které přežily masakr na Ležákách.

Dá se vůbec s takovými vzpomínkami žít? Vnímají dnešní lidé celou pietu tohoto místa? Lze vůbec takto strašlivé vzpomínky uspořádat a předat dál? Je možné aplikovat racionální historický náhled bez emocionálního podkresu?

Pohybové divadlo přiblíží divákům vybrané okamžiky, které se na místě 24.června 1942 odehrály.

Autorem hry je p. Vijayashantan z experemintálního divadelního tělesa EXPERI THEATER ZÜRICH. Toto neobyčejné, jak formou tak obsahem, divadelní představení bude uvedeno v rámci multižánrového festlivalu Artsy Fartsypořádaného divadelním spolkem GT Hlinsko za podpory Gymnázia K. V. Raise Hlinsko od 21. do 24. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…