Premiér Bohuslav Sobotka se v Bruselu zúčastní mimořádné Evropské rady

23.04.2015 10:55

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Bruselu setká s šéfy států a vlád EU v rámci mimořádného summitu Evropské rady, který se bude věnovat migraci. Mimořádný summit svolal stálý předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na tragické události minulých týdnů ve Středomoří.

Premiér Bohuslav Sobotka se v Bruselu zúčastní mimořádné Evropské rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér  bude  s  evropskými  partnery diskutovat o opatřeních, jež by měla přispět  k  řešení migrační krize v centrálním Středomoří. Ta by se v první řadě  měla  zaměřit  na boj proti převaděčským skupinám. Jsou to právě tyto kriminální  organizace,  které na bezvýchodné situaci uprchlíků vydělávají. Česká republika proto bude na Evropské radě prosazovat razantní zásahy vůči aktivitám  převaděčů, a to včetně potápění lodí, ze kterých byli zachráněni migranti tak, aby lodě nemohly být znovu zneužity.

Českým  zájmem  je  zároveň  podpora  postupného  navyšování prostředků pro realizaci  všech  aktivit  agentury  Frontex a s podporou činnosti agentury Europol.

Druhým  klíčovým  úkolem,  který  stojí  před  Evropskou  unií  v  současné imigrační  krizi,  je  větší důraz na stabilizaci bezpečnostní a ekonomické situace ve zdrojových a tranzitních zemích.

Vzhledem  k  tomu,  že  se  jedná  o dlouhodobou prioritu kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, Česká republika je připravena významně zvýšit svou pomoc uprchlíkům  v  postižených  regionech,  nevyjímaje zapojení do Regionálních programů  rozvoje  a ochrany Evropské unie, a to včetně případného projektu na Ukrajině.

Již  na  začátku letošního roku vláda rozhodla o uvolnění 100 milionů korun na  pomoc  uprchlíkům  přímo v uprchlických táborech. Loni se zároveň Česká republika  zapojila  do  22  společných  operací agentury Frontex a v rámci společných  aktivit  EU  byly  do terénu vyslány zhruba tří desítky českých expertů.

V  reakci na aktuální situaci je česká vláda připravena se i nadále podílet na  společných  operacích  unijních  agentur,  a  to  nejen navýšením počtu expertů, ale i finančně a dodáním technického vybavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…