Premiér Sobotka: ČR má velký potenciál výrazně posílit spolupráci s Japonskem v oblasti obchodu, investic i nových technologií

01.07.2017 7:32

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se během čtyřdenní oficiální návštěvy Japonska setkal s předsedou vlády Šinzó Abem, předsedou dolní komory japonského parlamentu Tadamori Oshimou i s korunním princem Naruhitem.

Premiér Sobotka: ČR má velký potenciál výrazně posílit spolupráci s Japonskem v oblasti obchodu, investic i nových technologií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

O prohloubení spolupráce v oblasti obchodu, investic i nových technologií jednal s vedením společností Asahi Breweries a Shimadzu. Na závěr své oficiální návštěvy Japonska uctil premiér Sobotka památku obětí výbuchu atomové bomby v Hirošimě.

Na cestě doprovázeli premiéra Bohuslava Sobotku také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr kultury Daniel Herman, náměstek ministra zahraničních věcí Václav Kolaja, náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, náměstek ministra kultury Patrik Košický a poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. S premiérem byla v Japonsku také početná podnikatelská delegace.

S premiérem Abem diskutoval předseda vlády Sobotka o spolupráci v ekonomice, kultuře, dopravě i mezinárodně-politických otázkách. Připomněl si také 60. výročí od obnovení česko-japonských diplomatických vztahů.

Velkou pozornost věnoval premiér jednání o prohloubení spolupráce v oblasti obchodu, investic i moderních technologií mezi Českou republikou a Japonskem. Jednal o tom s vedením společnosti Asahi Breweries, která od jara letošního roku vlastní pivovar Plzeňský Prazdroj. Setkal se rovněž s vedením společnosti Shimadzu, která se zabývá výrobou technologických, medicínských a laboratorních přístrojů a zároveň se zaměřuje na vlastní výzkum.

Během cesty premiéra Bohuslava Sobotky byla podepsána významná memoranda a dohody:

  • Dohoda o vízech o pracovní dovolené mezi ČR a Japonskem – díky ní budou moci lidé od 18 do 30 let na 12 měsíců pracovat, studovat i cestovat v druhé zemi. 
  • Memorandum o spolupráci mezi agenturou na podporu investic a podnikání CzechInvest a partnerskou agenturou JETRO – podporuje bilaterální aktivity zacílené na investice v obou zemích a zvyšování obchodní výměny.
  • Rámcová zajišťovací dohoda o spolupráci na 3. trzích mezi českou státní pojišťovací společností EGAP a společností NEXI – umožňuje spolupráci agentur ve třetích zemích
  • Memorandum o porozumění mezi společností Shimadzu a brněnským Mezinárodním centrem klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny – zajistí spolupráci na vývoji hmotnostního spektrometru, jenž může být použit např. pro výzkum nádorů mozku.

Premiér Bohuslav Sobotka zakončil návštěvu Japonska v Hirošimě, kde uctil památku obětí výbuchu atomové bomby za druhé světové války. Na místě si prohlédl takzvaný Atomový dům, který jako jeden z mála přežil výbuch atomové bomby a byl postaven českým architektem Janem Letzelem.

Cesta českého předsedy vlády do Japonska se uskutečnila po 12 letech od poslední premiérské návštěvy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …