Premiér Sobotka jednal na ČSSZ o nových projektech, které zlepší služby občanům

07.10.2016 13:45

V pátek 7. října 2016 navštívil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka sídlo České správy sociálního zabezpečení, která zajišťuje správu celého důchodového systému a také systému nemocenské. Jednalo se o první oficiální návštěvu předsedy vlády v sídle této významné státní organizace po dlouhých 14 letech.

Premiér Sobotka jednal na ČSSZ o nových projektech, které zlepší služby občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou se setkal s ředitelem Jiřím Biskupem a dalšími zástupci vedení ČSSZ. Tématem jednání bylo mimo jiné fungování a další vývoj této instituce a zejména modernizační projekty, které ČSSZ připravuje a které mají zjednodušit a zpříjemnit služby všem pojištěncům.

Jedním z připravovaných projektů je eNeschopenka, která mění proces posuzování pracovní neschopnosti. Nově by se veškeré informace předávaly elektronickou cestou, což mimo jiné zajistí okamžitý přenos údajů. Cílem vlády Bohuslava Sobotky je do konce jejího funkčního období prosadit legislativní předpoklady pro spuštění projektu elektronické neschopenky.

Novinkou bude také důchodová kalkulačka, která bude zveřejněna v listopadu 2016. Nabídne možnost orientačního výpočtu starobního důchodu s ohledem na věk pojištěnce.

Zároveň už funguje ePortál ČSSZ, který umožňuje nahlédnout na vybrané údaje, zjistit stav zpracování pohledávek či získat výpis a požádat o potvrzení.

Vláda Bohuslava Sobotky od svého nástupu podnikla řadu opatření na zlepšení sociální oblasti. Patří mezi ně například zrušení druhého důchodového pilíře, obnovení valorizace důchodů či investice do sociálních služeb. Pro příští rok se vládě podařilo navýšit rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí o 700 milionů korun na sociální služby. Ve středu pak kabinet rozhodl o navýšení minimální mzdy ze stávajících 9 900 korun na 11 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…