Premiér Sobotka jednal s ministerským předsedou Bavorska o modernizaci železnice i prohlubování spolupráce

10.03.2016 19:20

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 10. března 2016 v Mnichově setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Bavorsko Horstem Seehoferem. Společně s premiérem se jednání účastnil také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Delegaci předsedy vlády doprovází na pracovní cestě v Bavorsku rovněž početná podnikatelská delegace.

Premiér Sobotka jednal s ministerským předsedou Bavorska o modernizaci železnice i prohlubování spolupráce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Intenzivní česko-bavorská spolupráce

„Intenzivní a aktivní česko-bavorská spolupráce je důležitou součástí partnerství mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, které se těší jedinečné míře rozvoje. Česko-bavorské vztahy se v posledních letech rozvinuly v opravdové přátelství v srdci Evropy,“ konstatovali během svého dnešního setkání v Mnichově předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka a ministerský předseda Svobodného státu Bavorsko Horst Seehofer.

Důležitým závěrem jednání předsedy vlády ČR a ministerského předsedy Bavorska bylo přijetí společného prohlášení k aktuálním česko-bavorským vztahům a klíčovým oblastem vzájemné spolupráce. Společné prohlášení naleznete zde.

Zkvalitnění železničního spojení

Důležitým tématem jednání byl rozvoj dopravní infrastruktury mezi oběma zeměmi. Zkvalitnění železničního spojení z Prahy do Mnichova vč. napojení na Norimberk je jedním z prioritních železničních projektů české vlády. Modernizace této trati na německé straně hranice a zajištění případného financování z evropských prostředků jsou závislé na zahrnutí tohoto spojení do aktualizovaného Spolkového plánu dopravních cest.

„Chceme významně postoupit v modernizaci železniční tratě Praha – Mnichov přes Furth im Wald a Praha – Norimberk přes Marktredwitz a Schirnding, které jsou v současné době nekonkurenceschopné vůči silniční dopravě. Tratě je nutné zmodernizovat, zvýšit provozní rychlost, zkapacitnit a v přeshraničním úseku elektrizovat. Na české straně trati do Mnichova v současné době probíhá modernizace úseku Praha – Plzeň a okolo roku 2020 bychom chtěli s využitím prostředků z evropských fondů zahájit modernizaci úseku Plzeň – státní hranice. Jednoznačně jsme se shodli na tom, že budeme podporovat zařazení rekonstrukce německého úseku tratě do německého Spolkového plánu rozvoje dopravních cest,“ řekl na tiskové konferenci premiér Sobotka.

Prohlubování vzájemné vědecko-výzkumné spolupráce

Předseda vlády Sobotka a ministerský předseda Seehofer hovořili také o prohlubování spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, které je jedno ze zásadních témat v rámci česko-německého strategického dialogu. V r. 2014 se ČR a Bavorsko dohodly na vytvoření společného programu vědecké spolupráce. V letech 2016–2017 je z programu financováno osm prvních výzkumných projektů realizovaných českými a bavorskými institucemi.

„Česká republika intenzivně pracuje na dalším prohlubování vzájemné vědecko-výzkumné spolupráce s Bavorskem, a to zejména v oblasti aplikovaného výzkumu. Z pohledu ČR patří k perspektivním oblastem vzájemné spolupráce digitální ekonomika, kulturní a kreativní průmysl, automobilový průmysl, letectví či přesné strojírenství,“ řekl předseda vlády ČR.

Předsedu vlády doprovází na cestě v Bavorsku početná podnikatelská delegace, zaměřená především na oblast aplikovaného výzkumu, nových technologií a inovací. Právě jednání o intenzivnější spolupráci a nových investicích v těchto segmentech je jedním z důležitých bodů cesty premiéra Sobotky.

Příprava česko-bavorské zemské výstavy

Dalším tématem jednání byla příprava česko-bavorské zemské výstavy, která se uskuteční v letech 2016–2017. Jejím ústředním tématem bude postava Karla IV., jehož 700. výročí narození si letos připomínáme.

„Osobnost Karla IV., který se významně zapsal do dějin českých zemí i dnešního Bavorska, je výborným příkladem pro to, co nás s Bavorskem v dějinách spojuje,“ zmínil premiér Sobotka.

Jedná se o druhou návštěvu předsedy vlády ČR v Mnichově uskutečněnou na pozvání ministerského předsedy Bavorska. Ministerský předseda Seehofer navštívil ČR již čtyřikrát, naposledy v prosinci 2014 u příležitosti otevření zastoupení Svobodného státu Bavorsko v Praze.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…