Premiér Sobotka jednal s předsedy vlád V4 a německou kancléřkou o posílení důvěry v EU a zajištění bezpečnosti Evropanů

26.08.2016 16:56

Ve Varšavě se v pátek 26. srpna 2016 uskutečnil druhý summit Visegrádské skupiny pod vedením polského předsednictví. Jeho hostem byla německá kancléřka Angela Merkelová, která tak navázala na svou včerejší oficiální návštěvu v Praze. Tématem dnešního summitu byla budoucnost EU a příprava setkání 27 lídrů členských států, které se bude konat příští měsíc v Bratislavě.

Premiér Sobotka jednal s předsedy vlád V4 a německou kancléřkou o posílení důvěry v EU a zajištění bezpečnosti Evropanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předsedové vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dnes s německou kancléřkou Angelou Merkelovou shodli na tom, že výsledky britského referenda jsou impulsem k práci 27 členských států na nové budoucnosti EU.

Premiér Bohuslav Sobotka v té souvislosti uvedl, že jakákoliv reforma Evropy musí být založená na důvěře a spolupráci v těch tématech, ve kterých si členské státy rozumí. V minulosti se země vyčerpávaly a odcizovaly ve zbytečných sporech, v nichž nebylo možné nalézt shodu. To se z českého pohledu musí změnit.

Předseda vlády dále své partnery upozornil na potřebu obnovit důvěru občanů v EU.

„V první řadě musíme být schopni garantovat občanům bezpečnost. Je třeba pokračovat v projektu Společné pohraniční stráže, zároveň nastal čas se zabývat vytvořením společné evropské armády. Jen díky ní budeme my sami schopni obhájit své zájmy,“ uvedl premiér Sobotka.

Z pohledu české vlády je rovněž důležité, aby se EU ve své reformě soustředila na sbližování životních úrovní napříč Unií. Předpokladem prosperity a sbližování životní úrovně je dobře fungující vnitřní trh bez bariér a zbytečné regulace.

Debata o dalších krocích v reformě EU bude pokračovat v Bratislavě 16. září, kdy se uskuteční neformální summit hlav států a předsedů vlád 27 členských zemí, na němž by se lídři měli shodnout na dalším směřování EU bez Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…