Premiér Sobotka jednal se švédským státním tajemníkem Salestrandem

04.11.2016 19:55

Premiér Bohuslav Sobotka se v rámci druhého dne své pracovní cesty setkal se státním tajemníkem ministerstva obrany Švédského království Janem Salestrandem. Společným tématem jednání byla rozvíjející se spolupráce mezi ČR a Švédskem v oblasti obrany a bezpečnosti a potenciálu jejího dalšího prohlubování. V rámci dopoledního programu jednal premiér Sobotka také s předsedkyní městské rady Evou-Louise Erlandsson Slorach.

Premiér Sobotka jednal se švédským státním tajemníkem Salestrandem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany je jedním z pilířů česko-švédských vztahů. Mezi rezorty obrany probíhá intenzivní politický dialog a rozvíjí se také praktická spolupráce v řadě oblastí, např. v ochraně proti zbraním hromadného ničení, vyzbrojování či výcviku. Dosud nejzřetelnějším a nejúspěšnějším programem česko-švédské obranné spolupráce je pronájem švédských stíhacích letounů Jas 39 Gripen. Potenciál pro další prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce představuje především oblast obranného průmyslu, v níž si mají oba státy vzájemně co nabídnout. K identifikaci možností praktické spolupráce mezi českými a švédskými firmami významně přispěly Česko-švédské dny obranného průmyslu, které se uskutečnily 12. října 2016 ve Stockholmu.

V rámci dopoledního programu se premiér Bohuslav Sobotka setkal na stockholmské radnici s nejvýše postavenou představitelkou města, předsedkyní městské rady Evou-Louise Erlandsson Slorach. Společně hovořili o tématech, kterými se v současné době zabývá Stockholm i česká města, a to je dostupné bydlení, rozvoj veřejné dopravy, koncept Smart Cities či spolupráce v rámci sítě evropských měst a regionů.

V odpoledních hodinách navštívil premiér Sobotka Karolinska Institutet, který úzce spolupracuje s českým Centrem CEITEC VUT v Brně. Přední švédská lékařská univerzita ve Stockholmu se zaměřuje výhradně na zdravotní péči a nabízí nejširší škálu lékařského vzdělání ve Švédsku, zároveň se řadí mezi 50 nejlepších univerzit z celého světa a 10 nejprestižnějších lékařských univerzit v Evropě. V rámci své návštěvy si premiér Bohuslav Sobotka prohlédl mimo jiné rentgenovou a mikro a nanotomografickou laboratoř.

Karolinska Institutet aktivně spolupracuje s českým vědeckým centrem CEITEC v Brně, které integruje výzkum a vývoj v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. CEITEC vznikl ze společného projektu šesti nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných institucí za podpory Jihomoravského kraje a města Brna. CEITEC a Karolinska Institutet sdílí projekty mimo jiné v oblastech farmakologie, metabolismu léčiv a biochemie.

Součástí areálu Karolinska Institutet je největší nemocnice v regionu Stockholm, Nya Karolinska, kterou premiér Sobotka rovněž navštívil. Otevření nemocnice a příjem prvních pacientů jsou plánovány na podzim roku 2016. Nová nemocnice je uváděna jako léčebné zařízení s nejvyšší mírou digitalizace ve Švédsku. Výraznou českou stopou v tomto projektu zanechala firma Linet, která je výhradním dodavatelem vysoce moderních zdravotnických lůžek pro všechny nemocnice v regionu Stockholm.

Předseda vlády Sobotka se v rámci druhého pracovního dne setkal s členy podnikatelské delegace vedené Svazem průmyslu a dopravy ČR, která jej na jeho pracovní cestě provázela a se zástupci český firem úspěšně působících na švédském trhu.

Na závěr své návštěvy Švédského království uctil premiér Sobotka položením květiny památku bývalého švédského premiéra a dlouholetého předsedy švédské sociální demokracie Olofa Palmeho, od jehož tragické smrti uplynulo tento rok 30 let. V srpnu 1968 Palme ostře odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…