Premiér Sobotka jednal v Ambergu s šéfem společnosti Siemens o rozvoji digitálního průmyslu v ČR

14.01.2016 9:40

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v německém Ambergu digitální závod společnosti Siemens.

Premiér Sobotka jednal v Ambergu s šéfem společnosti Siemens o rozvoji digitálního průmyslu v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek zde jednali s prezidentem společnosti Siemens AG Joe Kaeserem a s generálním ředitelem české dceřiné společnosti Siemens, s. r. o. Eduardem Palíškem o spolupráci na rozvoji digitalizace průmyslu v ČR. Spolu s premiérem Sobotkou závod navštívil také ministerský předseda Svobodného státu Bavorsko Horst Seehofer.

Delegace České republiky v čele s premiérem si prohlédla digitalizované továrny v bavorském Ambergu a seznámila se s realizací koncepce Průmyslu 4.0. Budoucnost moderní průmyslové výroby spočívá v aplikaci moderních komunikačních technologií. „Tato továrna je místem, kde se vytváří budoucnost. Mezi Siemensem a Českou republikou je tradice, která dosahuje více než 125 let. Firma Siemens je jedním z průkopníků digitalizace a Bavorsko je země, která patří mezi státy, které výrazně digitalizaci průmyslu podporují. Vzhledem k tomu, že ČR je průmyslově orientovanou zemí, tak digitalizace je i naší budoucností,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V rámci hlubokých změn ve struktuře průmyslu je žádoucí technologická i institucionální připravenost ekonomiky. O to důležitější je to pro země zaměřené na průmyslovou výrobu, mezi které patří i Česká republika. Naše ekonomika je rovněž výrazně exportně orientovaná, takže zachycení nových trendů v průmyslu může otevřít mnoho příležitostí pro rozvoj.

Návštěva německé společnosti Siemens poskytla od německých kolegů další praktické zkušenosti pro zavedení průmyslu čtvrté generace v ČR. Spolková republika Německo je průkopnickým státem tzv. Průmyslu 4.0.

Současná vláda nechce promarnit obrovský potenciál Průmyslu 4.0. Proto v této době Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje "Akční plán pro implementaci Průmyslu 4.0". Tento dokument navazuje na Národní iniciativu Průmysl 4.0, která vznikla ve spolupráci a koordinaci s podnikatelskými svazy, asociacemi, firmami a akademickou sférou (Svaz průmyslu a dopravy ČR, Českomoravská elektrotechnická asociace, Technologická agentura ČR, Národní vzdělávací fond, CzechInvest, ČVUT v Praze, Siemens).

Akční plán bude zahrnovat zejména opatření na podporu investic a standardizace, aplikovaného výzkumu, rozvoje lidských zdrojů i dalšího vzdělávání, kybernetické bezpečnosti a příslušných právních úprav, uplatnění inovačních technologií v energetice, dopravy a Smart Cities.

Spolková republika Německo je dlouhodobě českým nejvýznamnějším obchodním partnerem, který se aktuálně podílí 29,6 % na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…