Premiér Sobotka navštívil Moravskoslezský kraj

26.12.2015 14:17

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Karviné setkal na krátké pracovní schůzce s vedením města a s hejtmanem kraje Miroslavem Novákem, v jehož doprovodu navštívil krajskou pobočky Úřadu práce v Ostravě. Na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje pak jednal s vedením krajské tripartity.

Premiér Sobotka navštívil Moravskoslezský kraj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„V poslední době jsme velmi zintenzivnili komunikaci o sociální problematice našeho regionu mezi vládou, krajem, odboráři a šéfy resortů práce a průmyslu. Pokud jde o nejaktuálnější problém, tedy situaci v těžební společnosti OKD/NWR, už jsem deklaroval, že kraj sám o sobě nemůže další vývoj OKD zásadně ovlivnit, neboť klíčovou pozici zde má stát a společnost NWR. Pro zajištění stability v našem kraji je podpora vlády velmi důležitá, společně pracujeme na možných protikrizových opatřeních, která by v případě uzavírání dolů co nejvíc zmínila nepříznivý sociální dopad na zaměstnanost v regionu. Masivní propouštění by mělo pro náš kraj katastrofické důsledky. Proto prosazujeme, aby těžba trvala co nejdéle, a postupně docházelo k pomalému řízenému útlumu. Získáme tak potřebný čas na přípravu balíku sociálních programů pro propuštěné horníky. Ve hře je například využití peněz, které by vláda mohla získat z evropského globalizačního fondu na podporu udržitelné zaměstnanosti v našem regionu. Doufám také, že odkládaný zákon o předčasném odchodu horníků do důchodu projde sněmovnou co nejdříve,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. 

Dodává, že jedním z klíčových momentů pro kraj je poslední rozhodnutí vlády o bezúplatném převodu 30 tisíc čtverečních metrů pozemků, patřících státnímu podniku Diamo, na výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou na Moravskoslezský kraj. „Pokud vše půjde podle plánu, mohly by se první firmy nastěhovat do zóny už v roce 2017 a v následujících letech nabídnout až dva tisíce nových pracovních míst. Stále také systematicky pracujeme na tom, abychom do regionu přivedli nové investory,“ doplňuje hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …