Premiér Sobotka přijal generálního tajemníka NATO Stoltenberga

10.09.2015 8:00

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 9. září 2015, ve Strakově akademii setkal s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem, který na jeho pozvání přijel na dvoudenní návštěvu do České republiky.

Premiér Sobotka přijal generálního tajemníka NATO Stoltenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavním tématem jejich rozhovorů byla adaptace NATO na proměny bezpečnostního prostředí.

Premiér Sobotka s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem před jednáním ve Strakově akademii navštívili příslušníky amerického konvoje, který se přes Českou republiku přesouvá na cvičení NATO do Maďarska.

„Návštěvu generálního tajemníka NATO v České republice vnímám jako důležitý impuls pro zviditelnění Aliance, která se v České republice tradičně těší velkému zájmu a velké míře důvěry. Důkaz toho byla mimo jiné pozitivní reakce české veřejnosti na dubnový průjezd amerického vojenského konvoje z aliančního cvičení v Polsku a Pobaltí,“ řekl při návštěvě příslušníků konvoje premiér Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka ubezpečil generálního tajemníka Stoltenberga, že Česká republika zůstane spolehlivým spojencem, který je připraven podílet se na zajišťování kolektivní bezpečnosti a nadále aktivně přispívat k širokému spektru aliančních činností. Zdůraznil, že vláda vnímá členství v NATO jako garanci a základní pilíř bezpečnosti ČR a příspěvek ČR k úsilí o zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

V této souvislosti přivítal generální tajemník NATO závazek vlády ČR postupně navyšovat obranný rozpočet. Bezpečnostní strategie ČR, schválená v únoru, počítá s dosažením obranných výdajů ve výši 1,4 % HDP v roce 2020.

„Informoval jsem také generálního tajemníka, že ČR se řadí mezi zastánce politiky otevřených dveří NATO, která podle našeho názoru motivuje země aspirující na členství v jejich reformním úsilí a přispívá ke stabilitě aliančního sousedství,“ řekl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem mimo jiné o implementaci Akčního plánu připravenosti NATO, přijatého na summitu ve Walesu v září 2014, příspěvku ČR k jeho naplňování a o přípravě summitu NATO, který se bude konat v červenci 2016 ve Varšavě. Dalšími tématy rozhovorů byly spolupráce NATO s Afghánistánem po skončení aktuální mise Resolute Support, boj proti mezinárodnímu terorismu a aktivity Visegrádské skupiny v oblasti obrany a bezpečnosti během předsednictví ČR. Na tiskové konferenci generální tajemník NATO ocenil působení armádního generála Petra Pavla ve funkci předsedy Vojenského výboru NATO, který je nejvyšším vojenským představitelem Aliance.

Jednání se v delegaci předsedy vlády zúčastnil první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Generální tajemník Stoltenberg se v Praze setká také s prezidentem republiky Milošem Zemanem a předsedy obou komor Parlamentu ČR.

Jens Stoltenberg přijíždí na svou první návštěvu ČR poté, co se v říjnu 2014 ujal funkce generálního tajemníka NATO. Poslední návštěva generálního tajemníka NATO v ČR se uskutečnila v dubnu 2014, kdy premiér Sobotka v Praze přivítal Anderse Fogha Rasmussena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…