Premiér Sobotka se v New Yorku zúčastní dvou mezinárodních bezpečnostních summitů

25.09.2015 12:41

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve dnech 28. a 29. září 2015 v New Yorku zúčastní dvou mezinárodních summitů, věnovaných boji proti tzv. Islámskému státu a mírovým operacím OSN. V rámci své pracovní návštěvy premiér také symbolicky uctí památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001 u památníku 9/11 Memorial.

Premiér Sobotka se v New Yorku zúčastní dvou mezinárodních bezpečnostních summitů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na pozvání amerického prezidenta Baracka Obamy se bude premiér Sobotka účastnit v úterý 29. září Summitu k boji proti tzv. Islámskému státu a násilnému extremismu. Summit pořádá americký prezident a jedná se o první setkání zemí Koalice proti tzv. Islámskému státu na nejvyšší úrovni. Cílem summitu je zrekapitulovat dosavadní úspěchy i výzvy v boji proti ozbrojencům tzv. Islámského státu, přílivu zahraničích bojovníků do jeho řad a také v boji proti příčinám násilného extremismu a teroristickým ideologiím. Záměrem je rovněž potvrdit závazek pokračovat v tomto boji jak vojenskými, tak civilními prostředky.

„Oba summity pojí snaha mobilizovat mezinárodní společenství s cílem potlačit aktuální bezpečnostní hrozby, ať už se jedná o boj proti bojovníkům z Islámského státu či efektivnější nasazení mírových jednotek OSN ve světě.  Jak se ukazuje v případě Sýrie či Libye, i zdánlivě vzdálené konflikty mohou mít přímé dopady na Evropu a Českou republiku, například v podobě nekontrolované migrace. Jednou z podmínek řešení současné migrační krize je porážka tzv. Islámského státu. Proto jsme a budeme v této věci aktivní,“ uvedl předseda vlády ČR Sobotka. 

Premiér dále popsal zapojení ČR do boje proti tzv. Islámskému státu: „Česká republika se zapojila do mezinárodního úsilí v boji proti tzv. Islámskému státu a na pomoc Iráku řadou aktivit, včetně daru munice, poskytováním humanitární pomoci, zapojením se do aktivit na stabilizaci Iráku a prodejem letounů L-159 do Iráku. Porážka tzv. Islámského státu a stabilizace situace na Blízkém východě je tou nejefektivnější cestou, jak úspěšně řešit současnou migrační krizi, které Evropa čelí. ČR je připravena našim spojencům v těchto aktivitách nadále pomáhat.“

Už v pondělí 28. září se předseda vlády Bohuslav Sobotka v doprovodu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka zúčastní Summitu k mírovým operacím. Tuto schůzku pořádá prezident Obama společně s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-muna pro okruh vybraných států, které se aktivně podílejí na vysílání sil do mírových misí OSN.

Vláda premiéra Sobotky rozhodla, po mnoha letech téměř úplné absence v misích OSN, o postupném návratu do těchto operací. Krok vlády České republiky reflektuje zájem být zodpovědným členem mezinárodního společenství a podílet se na zajištění mezinárodní bezpečnosti a stability.

Mírové operace OSN procházejí v současné době reformou, která má zlepšit jejich fungování v budoucnu. ČR je připravená přispět zkušenostmi nabytými v misích NATO a EU ke zvýšení efektivity misí OSN, aniž by to mělo dopad na naše spojenecké závazky. Navázat můžeme rovněž na bohaté zkušenosti a dobrou pověst z našeho působení na Balkáně v 90. letech.

Česká republika je zodpovědným členem mezinárodního společenství, který je připravený se podílet na stabilizaci zemí zasažených ozbrojenými konflikty. Naším primárním zájmem je zlepšení bezpečnostní situace v regionech bezprostředně sousedících s Evropou, tedy oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

Pracovní cesta do New Yorku je druhou návštěvou předsedy vlády Bohuslava Sobotky ve Spojených státech amerických. V rámci své první cesty do USA premiér Sobotka jednal v Bílém domě s viceprezidentem Joe Bidenem, setkal se také s Madeleine Albrightovou a českými krajany a zúčastnil se slavnostního odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu.

Program pracovní cesty předsedy vlády Bohuslava Sobotky v New Yorku

Pondělí 28. září

14.30 – příjezd předsedy vlády do budovy OSN

14.45 – family foto

15.00 – zahájení Summitu k mírovým operacím OSN

následně – projev předsedy vlády

18.00 – komentář předsedy vlády pro média /Rose Garden, komplex OSN/
Místo: Poručenská rada OSN, 1 United Nations Plaza

18.50 – fototermín při návštěvě předsedy vlády v Českém národním domě

následně – komentář předsedy vlády pro média
Místo: Český národní dům (Bohemian National Hall), 321 E 73rd St

Úterý 29. září

8.45 – fototermínu u příležitosti uctění památky obětí 11. září 2001 u památníku „9/11 Memorial“

následně – komentář předsedy vlády pro média
Místo: Památník 9/11 Memorial, Ground Zero

10.30 – účast předsedy vlády na Summitu k boji proti ISIL a násilnému extrémismu

14.00 – komentář předsedy vlády pro média /Rose Garden, komplex OSN/
Místo: OSN, 1 United Nations Plaza

Poznámka: všechny časy jsou místní

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…