Premiér Sobotka se v USA zúčastní summitu o jaderné bezpečnosti a setká se s americkými investory

16.03.2016 21:11

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu.

Premiér Sobotka se v USA zúčastní summitu o jaderné bezpečnosti a setká se s americkými investory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Během následné pracovní návštěvy USA  navštíví státy Minnesota a Kalifornie, kde se setká s představiteli významných amerických obchodních společností, představiteli filmového průmyslu a zástupci českých inovativních podniků působících v USA. Premiér bude v USA pobývat od 30. března do 5. dubna 2016.

„Na pozvání prezidenta Obamy se zúčastním Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Toto mezinárodní zasedání bude vyvrcholením procesu, který zahájil prezident Obama svým projevem o jaderné bezpečnosti předneseným v r. 2009 v Praze. Při té příležitosti navštívím také Kalifornii, která je centrem inovativního podnikání a filmového průmyslu. Setkám se zde s českými podnikateli působícími v Silicon Valley. Navštívím rovněž stát Minnesota, kde žije silná krajanská komunita. Moje cesta bude mít silný ekonomický akcent a sejdu se se stávajícími i potencionálními americkými investory v ČR,“ uvedl premiér Sobotka.

Jaderná bezpečnost je pro Českou republiku důležitým tématem a ČR se touto problematikou aktivně zabývá. Česká republika patří mezi lídry v oblasti opatření na posilování jaderné bezpečnosti a může nabídnout rozsáhlé zkušenosti i technická řešení. ČR každoročně pořádá odborné konference o jaderné bezpečnosti v rámci tzv. Pražské agendy.

Summit ve Washingtonu v roce 2016 bude posledním setkáním na nejvyšší úrovni, které završí mezinárodní iniciativu administrativy prezidenta Obamy na posílení jaderné bezpečnosti. Zhodnotí plnění dosavadních závazků ze summitů ve Washingtonu, Soulu a Haagu a má ambici přijmout další dobrovolné závazky v oblasti jaderné bezpečnosti.

Předseda vlády ČR se v USA setká s představiteli řady významných amerických společností. Ve Washingtonu se uskuteční pracovní snídaně s americkými investory v ČR a v San Franciscu setkání s českými podnikateli působícími v kalifornském Silicon Valley. Kromě toho se premiér Sobotka setká se zástupci společností zvažujících další investice v ČR např. v oborech leteckého a kosmického průmyslu a potravinářství.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil za dobu svého mandátu Spojené státy americké už dvakrát. V listopadu 2014 se zúčastnil odhalení busty prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. V září loňského roku se předseda vlády Sobotka zúčastnil na pozvání prezidenta Obamy dvou summitů, které se odehrály na okraj Valného shromáždění OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…