Premiér Sobotka se zúčastní Evropské rady v Bruselu

17.12.2015 13:48

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes, 17. prosince a zítra 18. prosince 2015 zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu.

Premiér Sobotka se zúčastní Evropské rady v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavy států a předsedové vlád zemí EU budou ve čtvrtek diskutovat o migrační krizi, boji proti terorismu a reformních návrzích Velké Británie. Páteční jednání se bude věnovat diskusi o prohlubování hospodářské a měnové unie, vnitřním trhu, projektu energetické unie a vztahu se třetími zeměmi.

Před čtvrtečním jednáním lídrů EU se premiér Bohuslav Sobotka setká se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Následně proběhne tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny, kterým nyní předsedá Česká republika. Její závěrečné části se zúčastní britský premiér David Cameron, který předsedům vlád zemí Visegrádu představí návrhy na reformu EU.

Hlavy států a předsedové vlád zemí osmadvacítky budou v úvodu letošního posledního společného jednání hovořit o migrační krize a boji proti terorismu. Pro českou vládu zůstává nadále prioritou obnovení efektivní kontroly na vnější hranici EU. V té souvislosti premiér Sobotka vyzval tento týden evropské partnery k posílení spolupráce při ochraně vnější hranice a zachování Schengenu. Česká vláda zároveň dlouhodobě podporuje myšlenku vzniku společné evropské pohraniční stráže a je nadále připravena pokračovat v pomoci těm zemím, které jsou nejvíce postiženy migračními tlaky.

Debata o posílení spolupráce v boji proti terorismu naváže na jednání evropských ministrů vnitra. Česká vláda klade důraz na lepší sdílení zpravodajských informací a úspěšné dokončení směrnice o využití údajů cestujících v letecké dopravě. Závěrečným čtvrtečním tématem Evropské rady pak budou reformní návrhy Velké Británie.

Některá z navrhovaných britských opatření vnímá česká vláda jako přínos pro celou EU. Nejproblematičtější ale pro nás zůstávají návrhy, které se dotýkají volného pohybu osob. Jakákoliv řešení, která by tuto klíčovou svobodu omezovala, jsou pro Českou republiku nepřípustná.

Druhá část summitu lídrů EU se v pátek bude věnovat prohlubování hospodářské a měnové unie, vnitřnímu trhu, projektu energetické unie a vztahu se třetími zeměmi. Česká republika oceňuje, že se Evropská rada bude tématům energetické unie a energetické bezpečnosti věnovat. Vítáme návrhy projektů směřujících k diverzifikaci zdrojů a tras. Česká vláda je zároveň i nadále připravena prosazovat solidaritu s dalšími státy regionu, jejichž energetická bezpečnost by mohla být ohrožena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…