Premiér Sobotka se zúčastní Vallettského summitu k migraci

11.11.2015 10:20

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se společně s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem dnes a zítra zúčastní summitu EU-Afrika k migraci, který se koná v maltské metropoli La Vallettě.

Premiér Sobotka se zúčastní Vallettského summitu k migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na okraj summitu se ve čtvrtek odpoledne uskuteční neformální setkání hlav států a předsedů vlád EU. Na tomto zasedání bude premiér Sobotka zastupovat předsedkyni polské vlády Ewu Kopaczovou.

Vallettský summit se bude věnovat společnému postupu při boji proti převaděčům, posílením spolupráce EU a Afriky v oblasti účinné návratové politiky a možnostem legální migrace. Summit by měl mimo jiné přispět k vyjednávání s africkými partnery v oblasti mezinárodní ochrany, návratů a readmisí.

Pro Českou republiku je stěžejním cílem Vallettského summitu dohoda s Afrikou a Tureckem na společném zvládání migračních toků. Česká vláda dále zdůrazňuje nutnost provázání rozvojové a humanitární spolupráce s jasnými a hmatatelnými výsledky právě v těchto oblastech.

Lídři EU budou s africkými představiteli diskutovat také o lepším zaměření rozvojové spolupráce a podpoře investic v Africe. V rámci summitu se uskuteční slavnostní ustavení Svěřeneckého fondu pro Afriku. Právě do toho fondu Česká republika jako zakládající země přispěla částkou 600 tisíc eur.

Na okraj Vallettského summitu se ve čtvrtek odpoledne uskuteční neformální zasedání hlav států a předsedů vlád zemí EU. Hlavními tématy tohoto setkání budou spolupráce se třetími zeměmi, a to zejména s Tureckem, implementace a realizace rozhodnutí o relokaci, zřizování hotspotů v Itálii a Řecku a podpora kapacit agentur Frontex a EASO a posílení ochrany vnější hranice EU.

Českými prioritami při jednání je především ochrana vnější hranice a urychlené zřízení tzv. hotspotů a jejich plná funkčnost. To, že se jedná o českou prioritu, dokazují průběžné reakce ČR na výzvy Evropského podpůrného azylového úřadu a agentury Frontex na navýšení své pomoci expertů a policistů.

Na neformální jednání lídrů EU bude předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupovat i zájmy Polska. Pověřila ho tím polská premiérka Ewa Kopaczová, která se Vallettského summitu nemůže zúčastnit z důvodů ustavující schůze Sejmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…