Premiér Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu

19.10.2016 16:53

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 20. října a v pátek 21. října 2016 zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu. Hlavními tématy říjnového summitu lídrů evropských zemí budou migrace, obchodní politika Evropské unie, globální a hospodářské otázky a vnější vztahy.

Premiér Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

V oblasti migrace se budou evropští lídři soustředit na dlouhodobé priority, které česká vláda na evropské půdě prosazuje – ochranu hranic a spolupráci se třetími zeměmi. Česká vláda vítá nedávné spuštění Evropské pohraniční a pobřežní stráže a podporuje její plné zapojení do ochrany vnějších hranic.

Za další klíčový krok v kontrole migračních toků považuje Česká republika migrační partnerství se zeměmi Afriky a Blízkého východu. Česká vláda v té souvislosti podporuje komplexní přístup, který je dlouhodobě zaměřen na předcházení ilegální migraci s řešení jejích příčin. Je třeba, aby se Evropa soustředila na zlepšení readmisní spolupráce.

V oblasti obchodní politiky budou hlavy států a předsedové vlády diskutovat o dohodě CETA. I přes aktuální problémy, vláda ČR podporuje co nejrychlejší ukončení ratifikačního procesu a bude usilovat o co nejrychlejší odblokování současné situace.

Vláda velmi oceňuje, že Evropská rada se bude bavit o tématu vnitřního trhu, protože ho považujeme za aktuální s ohledem na snahy některých členských států vytvářet vnitrostátní legislativou překážky klíčovým svobodám, na nichž je tento trh postaven.

Lídři EU budou v rámci Evropské rady hovořit také o vnějších vztazích včetně sankcí EU vůči Rusku. Česká republika nadále trvá na provázání sankčního režimu s naplňováním Minských dohod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…