Premiér Sobotka uctil v Terezíně památku obětí druhé světové války

17.05.2015 15:22

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v neděli 17. května 2015 zúčastnil pietního aktu v Terezíně. Společně s prezidentem ČR Milošem Zemanem, dalšími nejvyššími ústavními činiteli a velvyslanci zemí z celého světa uctil premiér Sobotka památku obětí fašistického režimu druhé světové války.

Premiér Sobotka uctil v Terezíně památku obětí druhé světové války
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Terezínská tryzna 2015, představitelé vlády.

Vzpomínkového aktu se zúčastnili také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr financí Andrej Babiš, ministr obrany Martin Stropnický, ministr kultury Daniel Herman a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.  

Předseda vlády Bohuslav Sobotka si v rámci pietního aktu prohlédl také Pevnost Terezín.

Terezínská tryzna se koná od roku 1947. Každoročně tak stovky účastníku u tamějšího památníku vzpomínají na oběti holocaustu. Areálem ghetta prošlo za války na 155 000 Židů ze všech koutů Evropy. Většina z nich útrapné podmínky nepřižila. Část z nich byla deportována do jiných koncentračních táborů, kde byli po stovkách nahnáni do smrtících plynových komor. Do Malé pevnosti u Terezína bylo za období bojů druhé světové války dovezeno přes 30 000 lidí. I když se objekt nikdy nestala vyhlazovacím místem, tisíce lidí kvůli nelidskému zacházení a opakujícím epidemiím našlo v prostorách věznice svůj konec.

Více informací naleznete na internetových stránkách: www.pamatnik-terezin.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…