Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

14.10.2015 20:46

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Bruselu sešel se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Hlavním tématem jednání byl program summitu lídrů EU, který začíná zítra v Bruselu.

Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér s předsedou Tuskem debatoval o nadcházející Evropské radě, které bude dominovat téma migrace. Předseda vlády zopakoval, že Česká republika prosazuje komplexní řešení migrační krize a ocenil, že mimořádný zářijový summit svolaný předsedou Tuskem posunul Evropu směrem k řešení příčin a nikoliv jen následků současné situace.

„Jsem rád, že jsme se dnes s Donaldem Tuskem shodli na tom, že klíčové je, abychom si otevřeně popsali, jak konkrétně můžeme posílit ochranu vnější schengenské hranice. Jestli se bude jednat o formu společné ochrany, nějaké institucionální zastřešení, využití stávající instituce typu Frontex, či má zůstat ochrana v odpovědnosti jednotlivých zemí, které leží při vnější schengenské hranici. Každopádně otázka zajištění režimu na vnější schengenské hranici, který bude schopen regulovat migraci je klíčová a máme na ni s panem Tuskem velice podobné názory,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dále premiér s předsedou Evropské rady hovořil o ochraně vnějších hranic, návratové politice a spolupráci se třetími zeměmi, včetně posílené spolupráce s Tureckem. Předseda vlády zároveň jako představitel země předsedající Visegrádské skupině prezentoval pozici regionu k aktuální situaci. Závěr jednání byl věnován tématu prohlubování Hospodářské a měnové unie.

Poslední setkání premiéra Sobotky s předsedou Tuskem proběhlo v březnu tohoto roku. Pravidelné konzultace s evropskými partnery považuje vláda od počátku svého mandátu za klíčovou součást české evropské politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…