Premiér poděkoval Lesům ČR za iniciativu při odstraňování munice v Bořím lese na Břeclavsku

27.03.2015 20:31

Granáty, miny, náboje a další nevybuchlou munici z bývalé německé továrny Muna, rozmetané Rudou armádou v Bořím lese na Břeclavsku v roce 1945, nechá na své náklady odstranit státní podnik Lesy České republiky. V minulosti bylo vyčištěno 250 hektarů, nyní zbývá dalších 500. Práce odhadované na 50 milionů korun by mohly začít letos na podzim. Iniciativu podniku ocenil premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér poděkoval Lesům ČR za iniciativu při odstraňování munice v Bořím lese na Břeclavsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Vstoupit do Bořího lesa je i sedmdesát let po válce rizikové. Podle pyrotechniků území stále kontaminuje nevybuchlá zkorodovaná munice, v níž je funkční trhavina. „Nebezpečí hrozí při neodborné manipulaci i mechanickém poškození,“ uvedl Michal Dlouhý, ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR. Dosud bylo z Bořího lesa odvezeno 22 tisíc kusů nevybuchlé munice. Asanaci území nyní iniciuje státní podnik Lesy ČR. „Oceňuji a děkuji podniku za to, že se ujal neřešeného problému, a to i přesto, že ho k tomu nezavazuje žádný předpis ani zákon,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka, který se 26. března setkal v Bořím lese s ministrem vnitra Milanem Chovancem, náměstkem ministra zemědělství Patrikem Mlynářem, správním ředitelem LČR Igorem Kalixem a dalšími zástupci ministerstev, Policie ČR i města Břeclavi.

Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, které řeší odborné detaily smlouvy, zvláště pyrotechnické záležitosti, a Ministerstvem zemědělství se nyní připravují podklady k veřejné zakázce na asanaci území. „Boří les rozdělíme na menší celky, o které se bude soutěžit v dílčích veřejných zakázkách. Na konci června bychom chtěli znát prvního dodavatele prací,“ uvedl správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix. Jak dále řekl: „Po zkušenosti s úvodní zakázkou vypíšeme další. Práce mohou probíhat i paralelně, odhadujeme, že do 10 let bude hotovo. Podnik ale udělá vše pro to, aby bylo území vyčištěno dřív.“ Munice by měla začít z lesa organizovaně mizet letos na podzim.

Dosud v Bořím lese zahynulo po nálezu munice pět lidí. Poslední vážný úraz utrpěl před třemi lety muž z Břeclavi.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…