Premiéři zemí V4 se zítra v Praze budou zabývat migrací i rozvojem vztahů s Korejskou republikou

02.12.2015 18:32

V pražském Černínském paláci se ve čtvrtek 3. prosince 2015 uskuteční summit předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, kterého se jako host zúčastní prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje.

Premiéři zemí V4 se zítra v Praze budou zabývat migrací i rozvojem vztahů s Korejskou republikou
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Hlavním tématem jednání premiérů V4 bude především aktuální situace v oblasti migrace a boje proti terorismu. Český premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Beata Szydlová, maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský předseda vlády Robert Fico budou diskutovat také o dalších tématech prosincové Evropské rady včetně pokroku ve vytvoření energetické unie a reformní agendě Velké Británie.

Spolu s korejskou prezidentkou Pak Kun-hje budou předsedové vlád následně jednat o rozvoji vztahů Korejské republiky s V4 a Evropskou unií.

Předseda vlády Sobotka se ještě před summitem setká s korejskou prezidentkou Pak Kun-hje na bilaterálním jednání v Lichtenštejnském paláci. Pro Českou republiku představuje Korejská republika významného obchodního partnera. Jen za posledních pět let se objem vzájemného obchodu zdvojnásobil a pomineme-li tuzemské investice, Korejci jsou co do výše investic třetími nejvýznamnějšími investory v ČR. Premiér Sobotka a prezidentka Pak Kun-hje budou diskutovat také o spolupráci v oblasti vědy a technologií či rozvoji cestovního ruchu.

Návštěva korejské prezidentky navazuje na cestu premiéra Sobotky do Koreje, která se uskutečnila v únoru 2015. Jednalo se o první návštěvu předsedy vlády ČR v Korejské republice po 13 letech. Během této návštěvy spolu obě země uzavřely strategické partnerství.

Na okraj summitu se předseda vlády Sobotka setká ke společnému jednání také s polskou premiérkou Szydlovou. Půjde o jejich první bilaterální jednání po zvolení nové premiérky do funkce. Tématy jednání budou aktuální evropské otázky, pokračování intenzivní česko-polské spolupráce, energetická bezpečnost, koordinace navazujících předsednictví ČR a Polska ve V4 a spolupráce v otázkách obrany a bezpečnosti.

Česká republika předsedá zemím Visegrádské skupiny od července 2015. Více o českém předsednictví naleznete na: http://www.vlada.cz/cz/evropske-zalezitosti/Predsednictvi_CR_V4/. Průběh summitu můžete sledovat na sociální síti Twitter pod hashtagem #V4Korea a #CZV4PRES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…