Přes 3 tisíce lidí na neschopence loni podvádělo

15.03.2015 15:03

V roce 2014 bylo provedeno takřka 170 tisíc kontrol dodržování režimu dočasně práceneschopného pojištěnce. Ve stejném období bylo celorepublikově ukončeno takřka 1 300 000 případů dočasné pracovní neschopnosti, dá se proto říci, že byl zkontrolován každý osmý dočasně práceneschopný pojištěnec v ČR. Pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) odhalili pochybení při dodržování zákonem stanoveného tzv. léčebného režimu u 3 391 osob na tzv. neschopence.

Přes 3 tisíce lidí na neschopence loni podvádělo
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Kontroly dodržování tzv. léčebného režimu (přesněji řečeno dočasně práceneschopného pojištěnce) provádějí pověření zaměstnanci OSSZ jak na základě vlastního výběru, tak z podnětu ošetřujícího lékaře či zaměstnavatele. Zaměstnanci OSSZ se musí při kontrole dodržování režimu dočasně práceneschopného pojištěnce prokázat „průkazem kontrolora“, nemocní pojištěnci jsou povinni jim kontrolu umožnit. Údaje o provedené kontrole se zaznamenávají do tzv. neschopenky.

Aby byla kontrola možná, lidé čerpající nemocenské jsou povinni sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti. Přičemž místo musí být označené jmenovkou a musí mít funkční zvonek. Pokud zaměstnanci OSSZ při kontrole nezastihnou dočasně práceneschopné pojištěnce na uvedené adrese nebo pokud jim nemocní neposkytnou nezbytnou součinnost k provedení této kontroly, písemným oznámením je vyzvou, aby kontaktovali OSSZ. Záznam o kontrole při porušení režimu se zasílá dočasně práceneschopnému pojištěnci, ošetřujícímu lékaři a zaměstnavateli. Je-li důvodné podezření, že k porušení režimu došlo, zahájí OSSZ správní řízení, jehož výsledkem může být rozhodnutí o krácení nebo odnětí nemocenského. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…