Přes 8 milionů korun na výsadbu zeleně schválila Nadace ČEZ, z toho na Vysočinu a jižní Moravu putuje více než 1,6 miliónu

19.09.2020 13:13

Obnovený jabloňový sad, nová lipová alej podél nádraží, odhlučnění silnice pomocí stromového větrolamu – to jsou jen namátkou vybrané příklady z 19 žádostí obcí a měst Vysočiny a jižní Moravy, které pro letošní rok schválila Nadace ČEZ v grantovém řízení Stromy.

Přes 8 milionů korun na výsadbu zeleně schválila Nadace ČEZ, z toho na Vysočinu a jižní Moravu putuje více než 1,6 miliónu
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ přispěje miliony na výsadbu zeleně

Celkem na výsadbu zeleně na Vysočině a jižní Moravě uvolnila 1 690 939 korun, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v celé České republice v hodnotě bezmála 60 milionů korun.

Letos na začátku roku Nadace ČEZ rozšířila okruh možných žadatelů a umožnila kromě dosavadní liniové výsadby (aleje, stromořadí, větrolamy) i sázení v parcích, sadech, veřejných zahradách a dalších přírodních lokalitách. Že šlo o krok správným směrem, dokazuje téměř dvojnásobný počet schválených žádostí oproti loňskému roku.

Nadace ČEZ

„Máme radost, když se do sázení aktivně zapojují kromě dospělých obyvatel obcí i místní děti. Přirozeně se tak učí o zeleň pečovat a chránit ji, vnímají, jak stromy rostou a jak zpříjemňují jejich okolí. Do českého prostředí přirozeně patří nejen lesy, ale právě i stromy v parcích, zahradách nebo podél cest. Proto jsme rádi, že se i díky nám do kulturní krajiny vracejí,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Od letošního roku je Nadace ČEZ zapojená také v iniciativě Sázíme budoucnost, která chce během pěti let vysázet po celé České republice 10 milionů stromů. Ve spolupráci s Nadací Partnerství podporuje výsadbu výhradně původních dřevin, které jsou nejen lépe přizpůsobené na místní klimatické podmínky, ale navíc představují vítanou vzpruhu pro včely, čmeláky a další hmyz.

Nadace ČEZ

Stejný princip uplatňuje společnost ČEZ také v loni vyhlášeném závazku vlastními silami vysadit strom za každého zaměstnance v České republice. Již během podzimu 2019 dobrovolníci z řad zaměstnanců vlastnoručně zasadili na několika místech ČR 7 300 sazenic stromů. Parta energetiků z Dukovan například v listopadu loňského roku vysázela v Heralticích, v ochranném pásmu vodního zdroje na 3500 sazenic olší a jedlí. Další sázení plánují letos v říjnu. Cíl - vysázet téměř 23 000 nových stromů by společnost ČEZ mohla dosáhnout již příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…