Přestaňte znehodnocovat korunu, vyzval CENTROPOL ENERGY ČNB

11.06.2014 9:59

Předseda představenstva a majitel společnosti CENTROPOL ENERGY Aleš Graf vyzval v otevřeném dopise guvernéra České národní banky Miroslava Singera, aby zastavil další znehodnocování české měny.

Přestaňte znehodnocovat korunu, vyzval CENTROPOL ENERGY ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jeden z největších dodavatelů energií na domácím trhu argumentuje zejména tím, že slabá koruna neumožňuje další podporu ekonomiky formou snižování cen elektřiny a plynu. Umělé udržování slabé koruny oslabuje domácnosti i firmy v době, kdy by ekonomika měla růst. Občané ČR v souvislosti oslabením koruny vůči ostatním občanům v zahraničí ze dne na den zchudli!

„Ceny energií se spolu s cenami pohonných hmot promítají do cen každé služby a každého produktu na trhu. Další intervence centrální banky vůči české měně zbytečně podrývají domácí ekonomiku v době, kdy se hospodářství okolních států začínají zotavovat z vleklé krize,“ Uvádí v otevřeném dopise Aleš Graf. Ten v textu zaslaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singrovi uvádí jako jeden z argumentů stav zdravotnictví. Mezi velké odběratele plynu a elektřiny od Centropolu patří nemocnice z celé republiky. Pokud by skončilo oslabování koruny, vznikl by prostor pro další snižování cen energií a snížila by se tak významně finanční zátěž zdravotnických zařízení. „ Po té, co nemocnice přišly o spolufinancování svého provozu prostřednictvím poplatků, by jistě možnost ušetřit miliony na provozu přivítaly,“ argumentuje Aleš Graf.

Předseda představenstva Centropolu také v dopise guvernéra upozorňuje na stále rostoucí počet rodin ohrožených tzv. energetickou chudobou, tedy situací, kdy nejsou schopny hradit náklady na odběr plynu a elektřiny. „Nejsme přesvědčeni, že intervence ČNB vůči koruně přináší české ekonomice pozitivní efekty, které by ve svém důsledku dokázaly eliminovat prokazatelné negativní dopady na každodenní život občanů a fungování firem. Poslední statistické údaje ukazují, že česká ekonomika patří k těm nejvíce stagnujícím a kupní síla našich obyvatel už klesla i za sousední Slovensko….. Zastavte další stagnaci a podpořte růst tím, že nebudete uměle zasahovat do tržních mechanizmů,“ vyzval Aleš Graf strážce české měny Miroslava Singera.

CENTROPOL ENERGY, a.s. působí na trhu s elektřinou již od roku 2007 a je jedním z největších alternativních dodavatelů v České republice. Na trh se zemním plynem vstoupila společnost na začátku roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává více než 330 tis. zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent tvoří města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Mezi významné zákazníky CENTROPOL ENERGY patří například ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, několik krajů a krajských měst. CENTROPOL ENERGY dodává energie také maloobchodní síti ENAPO, pražské ZOO, Lesům ČR, řadě nemocnic a dalších firem.

CENTROPOL ENERGY, a.s. je jednou ze společností patřících do skupiny CENTROPOL, která působí v energetickém sektoru již od roku 2002. V roce 2013 se společnost poprvé dostala do žebříčku Czech TOP 100 a stala se jednou z pěti největších firem Ústeckého kraje. Tržby společnosti dosáhly v roce 2013 podle neauditovaných výsledků osm miliard korun, což je o třetinu více než v roce 2012. Do skupiny CENTROPOL patří také první plnohodnotný virtuální mobilní operátor zaměřený na domácnosti, který spustil své služby v září 2013. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …