Prestižní ocenění Fulbrightova programu získal pro Fakultu elektrotechnickou ČVUT profesor Margala

08.04.2015 12:14

Profesor Martin Margala získal prestižní pozici Fulbright -CTU Distinguished Chair na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Jeho jednoletý pobyt začne 1. září.

Prestižní ocenění Fulbrightova programu získal pro Fakultu elektrotechnickou ČVUT profesor Margala
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Profesor Margala je v současnosti vedoucím katedry elektrotechnického a počítačového inženýrství na University of Massachusetts v Lowellu, která je svým zaměřením srovnatelná s Fakultou elektrotechnickou ČVUT. Ve vědecko-výzkumné činnosti se soustředí zejména na oblast navrhování testování číslicových a analogově-číslicových VLSI obvodů. 

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT bude profesor Margala provádět výzkum v oblasti monitorování a řízení výkonové spotřeby velmi rychlých elektronických součástek vysoké integrace. To je velmi aktuální téma, protože výkonové ztráty jsou slabým bodem superrychlých procesorů budoucnosti.

Profesor Margala bude také vyučovat jeden povinný bakalářský předmět a jeden volitelný pro studenty magisterských programů. Součástí jeho působení na ČVUT bude i spolupráce s posluchači doktorského studia a konzultace jejich prací. Vedle výuky se bude soustředit také na pomoc při řízení kvality předmětů vyučovaných v angličtině. Dále plánuje vést kurz akademického psaní a semináře na odborná témata. Fakultě chce rovněž pomoci nastavit novou strategii pro zahraniční styky 

Fulbrightův stipendijní program byl založen v roce 1946. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc studentů, vědců a učitelů. Mezi bývalými účastníky Fulbrightových programů naleznete nositele Nobelových cen, nositele Pulitzerovy ceny, guvernéry a senátory, velvyslance, umělce, soudce, premiéry a hlavy států, významné profesory a vědce. Každý rok se uděluje přibližně 8 000 stipendií. V rámci základního programu pro vědce a vysokoškolské učitele je každý rok z USA vysláno 800 pracovníků do 130 zemí. Nejprestižnějším oceněním je právě Distinguished Chair, kterých se každoročně uděluje jen 40, z toho 4 do České republiky. Partnery programu jsou Karlova Univerzita, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého a ČVUT v Praze. Tento program je financován vládami České republiky, USA a hostitelskou institucí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…