Přesunutí části Obvodního soudu pro Prahu 5 do nových prostor ušetří peníze a zvýší efektivitu

27.04.2015 17:29

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán akutně řeší dlouhodobou potíž s umístěním Obvodního soudu pro Prahu 5, který v současné době využívá dvě budovy v areálu Krajského soudu v Praze.

Přesunutí části Obvodního soudu pro Prahu 5 do nových prostor ušetří peníze a zvýší efektivitu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

soudy mají významný nedostatek kanceláří i jednacích síní, v důsledku čehož vznikají průtahy ve vyřizování veškeré agendy. Ministr spravedlnosti proto po jednání s předsedy obou soudů rozhodl, že část Obvodního soudu pro Prahu 5 bude přemístěna do objektů v ulici Legerova a V. P. Čkalova. Oproti původně zvažované variantě z loňského roku, jež počítala s umístěním části soudu do nemovitostí v majetku soukromého vlastníka, stát ušetří několik desítek miliónů korun. Přesun soudu započne 15. 8. a měl by skončit 25. 8. 2015.

„Ačkoliv Obvodní soud pro Prahu 5 nebude bohužel ještě po jistou dobu sídlit v jedné budově, řešení, na kterém jsme se s panem předsedou Frankičem dohodli, je s ohledem na všechny další možné varianty nejrozumnější. Obvodní soud pro Prahu 5 získá odpovídající prostory s dobrou dopravní dostupností v blízkosti stanic metra C a A, Krajskému soudu v Praze se uvolní jedna část budovy, tj. minimálně 4 jednací síně a 35 kanceláří, čili bude kde soudit a vyřizovat spisy.  Navíc se i vyhneme placení nájmu soukromé společnosti, což by do budoucna zbytečně zatěžovalo rezortní rozpočet,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Nicméně zároveň zdůraznil, že rozhodně nejde o ideální a dlouhodobě udržitelné řešení: „Naší jednoznačnou prioritou je vyřešit dislokaci veškerých soudních budov na území města Prahy i v jiných částech republiky, kde to způsobuje potíže.“     

Ministerstvo spravedlnosti přehodnotilo svůj původní záměr z loňského roku, podle nějž měla být část Obvodního soudu pro Prahu 5 přemístěna do objektu v ulici Holečkova, v nichž měla být se soukromým vlastníkem uzavřena nájemní smlouva na 5 let s možností další opce na 1 – 2 roky. Za pětiletý nájem, v němž byly započítány stavební úpravy ve výši cca 10 mil. Kč., parkování a zálohy za služby by rezort zaplatil celkem 69,5 mil. Kč a dalších 17,3 mil. Kč za nábytek, datovou síť a kamerový a zabezpečovací systém.

Naproti tomu stavební úpravy objektu v ulici Legerova, kde byla do jara 2013 dislokována část Obvodního soudu pro Prahu 6 a kam se má nyní přesunout část Obvodního soudu pro Prahu 5, přijdou podle aktuální kalkulace Ministerstva spravedlnosti na maximálně 10 mil. Kč, přičemž výhodou je i to, že objekt není v památkové zóně, jako je tomu v případě nemovitosti v ulici Holečkova.

Úsek exekucí Obvodního soudu pro Praha 5, který je nyní dislokován v budově „F“ Krajského soudu v Praze, se z důvodu omezených kapacit nově chystaných prostor v ulici Legerova přesune do budovy v ulici V. P. Čkalova, která je v pronájmu státu až do 31. 7. 2018. Ministerstvo spravedlnosti může tyto prostory využívat jako podnájemce na základě písemného smluvního ujednání s Obvodním soudem pro Prahu 6, který nájemní smlouvu uzavřel již v roce 2003.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…