Preventivní vlak ČD přijede mimořádně na Brněnské dny bez úrazů

10.06.2017 17:42

Úspěšný projekt Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje i v letošním roce. Jarní cestu odstartoval v dubnu na nádraží v Českých Budějovicích a z plánované cesty po jižních Čechách „odbočí“ mimořádně i na jižní Moravu na 18. ročník Brněnských dnů bez úrazů.

Preventivní vlak ČD přijede mimořádně na Brněnské dny bez úrazů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy Preventivní vlak pořádají od roku 2007. Je určený pro žáky základních škol a studenty středních škol a učilišť. Za deset let unikátním vlakem prošlo 16 tisíc mladých lidí. Národní dopravce na projektu spolupracuje s osvědčenými partnery: Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), Policií ČR a dceřinou společností ČD Cargo.

„Každoroční statistiky nehod jsou pro České dráhy stále silným impulzem pokračovat ve svých aktivitách v oblasti prevence na železnici. Bezpečnost na železnici se mezi lidmi stane velkým tématem po nějaké mediálně zveřejněné tragédii. Národní dopravce chce tragédiím předcházet, proto aktivně a především soustavně apelujeme na mladé lidi a ukazujeme přímo v prostředí železnice, že je nutné respektovat  zákon a dodržovat základní pravidla bezpečného chování,“ uvedl Michal Štěpán, člen Představenstva Českých drah.

„Od projektu očekávám, že si žáci a studenti brněnských škol v reálném prostředí železnice uvědomí rozdíl mezi virtuálními počítačovými hrami, kde disponují více životy, a skutečným světem, kde mají jen jeden život, ke kterému je potřeba přistupovat uvážlivě a s respektem,“ uvedl 1. náměstek města Brna Petr Hladík.

Preventivní vlak vypravují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty společně s dalšími partnery.

Loga partnerů Preventivního vlaku

Co mladé lidi v Preventivním vlaku čeká?

Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. České dráhy pro ně společně se Správou železniční dopravní cesty připravily tři stanoviště, kterými postupně účastníci prochází.

Prvním vagónem je speciální kinovůz. V něm návštěvníci uvidí hraný dokument s názvem „To nedáš!“ Seznamuje mládež se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Byť jde o fikci, snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici. Motivací k vytvoření tohoto filmu byly především šokující statistiky železničních nehod.

V dalším vagónu studenty čeká diskuse s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se v konferenčním voze s vyšetřovateli Správy železniční dopravní cesty a Policie ČR. Vůz je vybaven moderní technikou, a tak nezůstane jenom u pouhých slov, ale přijde čas i na videoukázky apod.

Účast v Preventivním vlaku je bezplatná, veškeré náklady hradí organizátoři. Cílem je naplnit poslání Preventivního vlaku, tj. varovat děti i dospělé před nebezpečím na železnici a pokles nehod a leckdy zbytečných neštěstí. Délka cyklu pro jednu skupinu je cca 80 minut. Maximální velikost skupiny (odpovídá kapacitě kinovozu a konferenčního vozu) je 35 studentů. K návštěvě je třeba se předem objednat, a jak je vidět, zájem v brněnských školách je veliký, protože všechny tři dny, které zůstane vlak na jihu Moravy, jsou obsazené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…