Prezident Evropského účetního dvora navštívil ČR, zavítal i na konferenci pořádanou NKÚ

18.06.2015 17:30

Do České republiky 14. června 2015 přijel prezident Evropského účetního dvora (EÚD) Vítor Caldeira.

Prezident Evropského účetního dvora navštívil ČR, zavítal i na konferenci pořádanou NKÚ
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

V průběhu čtyřdenní návštěvy se setkal s prezidentem České republiky Milošem Zemanem i předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, zúčastnil se ale také například zasedání kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V rámci své návštěvy zahájil Vítor Caldeira 16. června konferenci pořádanou NKÚ eData – budoucnost kontroly. Ta se zaměřila na problematiku tzv. velkých dat, otevřených dat a data miningu v oblasti státní a veřejné správy.

Prezidentem Evropského účetního dvora je Vítor Caldeira třetí funkční období, poprvé byl do této funkce zvolen v roce 2008. Předsedá zasedání EÚD a zajišťuje naplňování jeho rozhodnutí. Dále dohlíží na činnosti EÚD a zastupuje jej ve vztahu k ostatním institucím EU i ve vztahu k nejvyšším kontrolním institucím.

Evropský účetní dvůr je orgán Evropské unie. Vznikl v roce 1977, status plnohodnotného orgánu získal v roce 1993. Sídlo EÚD se nachází v Lucemburku. Členů EÚD je 28, svého zástupce do něj deleguje každá z členských zemí EU. EÚD se jako nezávislý externí auditor zaměřuje na kontrolu optimálního využívání prostředků EU, zda se vybírají a vynakládají v souladu s pravidly a evropskou legislativou. Provádí finanční audity, audity souladu s předpisy a audity výkonnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…