Prezident Miloš Zeman přijal velitele jednotek aktivní zálohy

21.11.2016 14:17

Na Pražském hradě přijal ve středu 16. listopadu prezident republiky Miloš Zeman velitele pěších rot aktivní zálohy působících při krajských vojenských velitelstvích a sedm velitelů z bojových jednotek.

Prezident Miloš Zeman přijal velitele jednotek aktivní zálohy
Foto: Miroslav Šindelář
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal velitele jednotek aktivní zálohy

Příslušníky AZ doprovázeli náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář a brigádní generál Ladislav Košner, zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností Ministerstva obrany.

Po přivítání prezident Miloš Zeman uvedl, že dlouho studoval profese jednotlivých velitelů a že ho potěšil fakt, že se jedná o velmi široké spektrum lidí z nejrůznějších oborů.

„Jste sůl země, protože jste lidé, kteří chtějí pomáhat své vlasti," řekl prezident a pokračoval: „Přiznejme si poctivě, že takových lidí je málo. Zatím se ještě většina domnívá, že naši zemi není potřeba chránit, protože není před kým. To je hluboký omyl.“ Připomněl, že nebezpečí, která nám hrozí, je vícero a že je naivní se domnívat, že tomu tak není. „Vážím si našich vojáků, kteří bojují proti teroristům například v Afghánistánu, v Mali a dalších zemích světa a stejně tak si vážím vás,“ řekl na adresu aktivní zálohy vrchní velitel Ozbrojených sil ČR. Popřál aktivní záloze, aby se její řady rozrůstaly a poděkoval velitelům, že oni byli se svými vojáky jedněmi z prvních.

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář ocenil trvalý zájem hlavy státu o Ozbrojené síly ČR, problematiku jejich rozvoje a zajištění obranyschopnosti země. Připomněl, že podle Koncepce výstavby AČR armáda plánuje mít ve svých řadách na pět tisíc vojáků v záloze do roku 2025. „Velmi mě těší vysoký zájem občanů o zálohu našich ozbrojených sil a službu v ní. O možnosti služby v aktivní záloze se v letošním roce zajímalo více než 1600 občanů a 917 z nich se rozhodlo požádat o zařazení. Obdobně o dobrovolné vojenské cvičení se zajímalo na 870 občanů, z nichž již 370 podalo žádost o jeho vykonání," informoval prezidenta Bečvář.

Za přijetí poděkoval kapitán v záloze Ludvík Cimburek, který je poradcem náčelníka Generálního štábu AČR pro oblast aktivní zálohy. Na závěr oficiální části se prezident s každým z účastníků přijetí osobně pozdravil.

  • Aktivní záloha je součástí zálohy ozbrojených sil České republiky podle zákona č. 45/2016 Sb., o službě vojáků v záloze.
     
  • Příslušníci aktivní zálohy jsou na několik týdnů povoláni na vojenský výcvik, jinak vykonávají svá civilní povolání.
     
  • V případě potřeby jsou jednotky aktivní zálohy na základě rozhodnutí vlády nasazeny do akce. Jejich typickými úkoly jsou pomoc při živelních pohromách a ostraha objektů důležitých pro obranu státu v případě zhoršení bezpečnostní situace. Jednotky aktivní zálohy se ve velkém rozsahu úspěšně účastnily záchranných prací při povodních například v letech 2002, 2010 a 2013.
     
  • Útvary aktivní zálohy začaly být soustavně budovány od roku 2002. V jednotlivých krajích vznikly krajské pěší roty, které jsou určeny zejména k pomoci při živelných pohromách a ochraně objektů důležitých pro obranu státu v rizikových situacích, např. při aktuální silné hrozbě teroristického útoku. Kromě toho jsou postupně zakládány specializované jednotky aktivní zálohy u jednotlivých druhů vojsk (tanková rota, ženijní rota, rota Vojenské policie atd.).
     
  • Nový zákon o službě vojáků v záloze vyšel ve Sbírce zákonů pod číslem č. 45/2016, novely zákona o ozbrojených silách a branného zákona pak pod čísly 46 a 47.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…